Skip to main content

III.12.4. Hrișca

III.12.4.1. Generalități

📚

Hrișca este o plantă ierboasă ale cărei semințe sunt asemănătoare cu cele de grâu, dar care nu conțin gluten și din care se obține făină prin măcinare.

📚

Valori nutriționale pentru 100 g de făină de hrișcă :

  • Valoare energetică : 335 kcal;
  • Grăsimi: 3,1 g din care acizi saturați 0,7 g;
  • Carbohidrați: 61,5 g din care 2,6 g zaharuri;
  • Proteine: 12,6 g;
  • Fibre: 10 g;
  • Sare : 0,1 g.
📚

Valori nutriționale pentru 100 g de fulgi de hrișcă :

  • Valoare energetică : 364 kcal;
  • Grăsimi: 2,7 g din care acizi saturați 0,7 g;
  • Carbohidrați: 71 g din care 1,3 g zaharuri;
  • Proteine: 12 g;
  • Fibre: 3,6 g;
  • Sare : 0,01 g.


III.12.4.2. Beneficiile consumului de hrișcă

📚

Beneficiile consumului de hrișcă :

  • Hrișca este un superaliment datorită conținutului său ridicat de proteine, fibre, vitamine și minerale.
  • Hrișca este o sursă excelentă de proteine vegetale, conținând toți cei nouă aminoacizi esențiali, inclusiv lizina, care este rar întâlnită în alte cereale. Aceasta face din hrișcă o sursă completă de proteine, potrivită pentru dietele vegane și vegetariene. Ea oferă energie și ajută la recuperarea musculară în urma antrenamentelor fizice.
  • Hrișca este bogată în vitamine (E, B1, B2, B6, B9, K) și numeroase minerale esențiale (mangan, cupru, magneziu, fier, zinc, seleniu, calciu, fosfor), care pot combate migrenele și degenerarea sistemului nervos, contribuind semnificativ la menținerea sănătății mintale.
  • Hrișca este bogată în antioxidanți (rutin, quercetină, vitexina, antocianinele, antrachinonele, triterpenoidele și compuși fenolici), care atenuează efectele nocive ale radicalilor liberi (cei responsabili de inflamațiile din organism).
  • Hrișca este indicată persoanelor cu diabet, deoarece are un indice glicemic scăzut, ajutând la menținerea nivelulul de zahăr din sânge sub control. Carbohidrații conținuți de hrișcă sunt absorbiți lent de organismul uman, iar energia este eliberată treptat. În plus, hrișca este cea mai bogată sursă alimentară a unui carbohidrat solubil care reduce nivelul de zahăr din sânge, numit d-chiro-inositol.
  • Hrișca scade nivelul de colesterol din sânge și nivelul tensiunii arteriale. Datorită magneziului și potasiului conținuți ajută la menținerea sănătății inimii. Ea reduce inflamația și întărește pereții vaselor de sânge, contribuind la îmbunătățirea fluxului sangvin.
  • Consumul de ceai de hrișcă poate ajuta la persoanele cu insuficiență venoasă cronică.
  • Fiind o sursă bogată de fibre, hrișca are rol important în menținerea sănătății sistemului digestiv.


III.12.4.3. Precauții și contraindicații

Atenție!

Hrișca contribuie la o tiroidă mărită, datorită unui compus numit vitexina;

Hrișca poate provoca alergii, mai ales persoanelor care sunt deja alergice la latex sau la orez;

Hrișca poate scădea sensibilitatea pielii în fața razelor UV, având drept urmare apariția unor pete pigmentare;

Hrișca conține vitamina K, care poate afecta coagularea sângelui. Persoanele care iau medicamente pentru subțierea sângelui (warfarina), ar trebui să discute cu medicul înainte de a adăuga hrișca în dieta lor.

Nu există suficiente informații documentate despre siguranța consumului excesiv de hrișcă în caz de sarcină și alăptare. Nu se recomandă introducerea hrișcăi mai devreme de 8 luni în alimentația bebelușilor.

Hrișca conține o cantitate considerabilă de acid fitic. Se recomandă un consum moderat de către copii, deoarece acidul fitic blochează absorbția unor minerale esențiale (fier, zinc, calciu, magneziu etc.), necesare pentru creșterea și dezvoltarea acestora.

Hrișca conține o cantitate considerabilă de acid acid oxalic. Se recomandă un consum moderat de către copii, deoarece acidul oxalic blochează absorbția calciului, necesar pentru creșterea și dezvoltarea acestora. Ea poate produce pietre la rinichi la persoanele predispuse.

Nu folosi cantități mari de hrișcă cu cel puțin 2 săptămâni înainte de o intervenție chirurgicală, deoarece hrișca ar putea scădea nivelul zahărului din sânge în timpul și după o operație.

Administrarea hrișcăi împreună cu medicamente pentru diabet ar putea face ca glicemia să fie prea scăzută. Monitorizează îndeaproape glicemia. S-ar putea să fie necesară modificarea dozei de medicamente pentru diabet.



III.12.4.4. Pregătirea semințelor de hrișcă

📚

Semințele de hrișcă pot fi consumate prăjite în tigaie, fierte, coapte la cuptor sau prin germinare.

Semințele de hrișcă se activează prin înmuiere în apă timp de 10-12 h și apoi se clătesc de câteva ori sub jet de apă, pentru reducerea antinutrienților (acidului fitic și acidului oxalic).

Pentru fierberea semințelor se respectă raportul 1 parte hrișcă: 2 părți apă, la foc mic timp de 30-40 min., în oală cu capac, până absoarbe toată apa (se va evita amestecarea pentru a nu se terciui prea tare).



III.12.4.5. Modalități de consum

📚

Hrișca poate fi consumată în multe moduri :

  • Semințele de hrișcă pot fi folosite ca atare în diverse rețete, la fel ca fasolea, lintea sau năutul.
  • Semințele de hrișcă fierte pot fi adăugate la salate cu legume proaspete, nuci, semințe sau brânzeturi.
  • Semințele de hrișcă amestecate cu ierburi aromatice și ulei de măsline pot fi folosite ca o garnitură pentru legume, carne sau pește.
  • Semințele de hrișcă pot fi folosite în loc de cartofi sau orez, în diferite rețete pentru o mai bună diversificare.
  • Făina de hrișcă poate înlocui făina de grâu, secară sau ovăz în deserturi (clătite, fursecuri etc.) și produse de patiserie sau se pot folosi în amestec.
  • Fulgii de hrișcă pot fi folosiți pentru a obține diferite budinci (dulci sau cu legume) sau pentru îngroșarea supelor sau ciorbelor, chifteluțelor etc.
  • Germenii de hrișcă pot fi folosiți pentru un smoothie hrănitor, băut înainte sau după un antrenament sportiv.