III.9.5. Utilizările radiațiilor laser.
De la inventarea laserului în 1958 au fost dezvoltate multe aplicații militare, științifice, medicale și comerciale.
Coerența, monocromaticitate, precum și capacitatea de a ajunge la puteri extrem de ridicate, sunt toate proprietăţi care permit folosirea laserului în aceste aplicații specializate :
- Metrologie (știința care studiază unităţile de măsură şi metodele de măsurare a mărimilor fizice). De exemplu, măsurarea lungimilor, suprafețelor folosind interferenţa laser se efectuează prin numărarea franjelor de interferenţă generate de un interferometru laser.
- Holografie - metodă de înregistrare a unei imagini tridimensionale pe un suport în general bidimensional cu ajutorul unui fascicul laser.
- Geologie, seismologie și fizica atmosferei - prin tehnologie lidar (LIght raDAR) (teledetecție).
- Spectroscopie - intensitatea mare a luminii care poate fi realizată într-un fascicul laser poate fi folosit în spectroscopia Raman. Alte tehnici spectroscopice bazate pe lasere pot fi folosite pentru a construi detectoare extrem de sensibile ale diferitelor molecule.
- Microscopie - scanarea cu laser permite obținerea unor imagini neblurate de eşantioane groase, la diferite adâncimi.
- Armată - sistemele de ghidare a rachetelor, a navelor și a sateliților au la bază laserul.
- Medicină - bisturiu cu laser, înlăturarea tatuajelor, în stomatologie, oftalmologie, dermatologie (tăierea sau cauterizarea unor țesuturi bolnave, distrugerea unor tumori cutanate și a petelor pigmentate, distrugerea unor leziuni tumorale, tratarea unor leziuni ale corzilor vocale și ale laringelui, corectarea miopiei și a hipermetropiei etc.)
- Industrie și comerț - prelucrări de metale și materiale textile, cititoare de coduri de bare, imprimante laser, gravarea, sudarea și tăierea cu laser.
- Înregistrarea și redarea CD-urilor și DVD-urilor.