VIII.5.4. Măsurarea pH-ului soluțiilor apoase cu suc de varză roșie.
Varza roşie conţine un pigment numit flavină (o antocianină). El se găseşte şi în afine, mure, zmeură, coacăze negre, struguri negri, coaja merelor roşii, a prunelor, a vinetelor etc. Acesta este solubil în apă.
Soluţiile acide virează culoarea pigmentului din varză roșie în roşu, iar cele alcaline în galben verzui. Din acest motiv, antocianina din varza roşie poate fi utilizată pentru a determina valorile pH-ului anumitor soluţii.
👀 Experiment: Hârtie indicator de pH din varză roșie
Materiale necesare:
Cuțit, tocător, varză roșie, apă fiartă, strecurătoare, hârtie de filtru (sugativă).
Mod de lucru:
- Pentru a extrage sucul de varză roşie puteţi utiliza un blender sau puteţi toca varza foarte fin cu ajutorul unui cuţit bine ascuţit. Sunt necesare cam două ceşti de varză bine mărunţită.
- Introduceţi apoi varza bine tocată într-un vas mai mare pentru a turna peste ea apă fierbinte.
- Amestecaţi bine, apoi filtraţi pentru a obţine o soluţie de culoare violacee fără impurităţi. pH-ul său este aproximativ 7.
- Pentru a confecţiona hârtie indicatoare, tăiaţi fâşii de hârtie de filtru, aşezaţile într-un vas cu soluţia de varză roşie obţinută, apoi aşteptaţi câteva ore să se impregneze.
- După aceea puneţi-le la uscat şi veţi obţine astfel o veritabilă hârtie indicatoare.
- Puteţi observa virarea culorii sale în mediu acid (oţet), respectiv bazic ( soluţie de bicarbonat de sodiu).