III.4. Raze atomice și raze ionice.
Raza atomică este jumătatea din distanța determinată experimental dintre nucleele a doi atomi vecini.
Raza atomică se micșorează odată cu creșterea sarcinii nucleare (Z), deoarece crește forța de atracție a nucleului asupra învelișului de electroni, producând micșorarea razei atomice (se contractă învelișul electronic).
🔦 Observație
Există și excepții de la această regulă:
-
La gazele rare există o relaxare a învelișului electronic datorită ocupării complete a substratului p din stratul de valență (crește forța de respingere dintre electronii acestor orbitali).
-
La metalele tranziționale de la grupa 9, razele atomice cresc ușor cu creșterea sarcinii nucleare datorită ocupării complete a orbitalilor d. Elementele situate la mijlocul fiecărei perioade au cele mai mici raze atomice dintre metalele tranziționale.
Raza ionică este o măsură a mărimii unui ion. Ca și raza atomică se măsoară în angstrom (1 Å are 10-10 m). Ea variază între 0,3 Å și peste 2 Å.
Raza ionică crește odată cu creșterea sarcinii nucleare (Z), deoarece crește forța de atracție a nucleului asupra învelișului de electroni, producând micșorarea razei ionice (se contractă învelișul electronic).
- Razele ionilor pozitivi sunt mai mici decât cele ale atomilor din care provin, datorită creșterii forțelor de atracție exercitate de către nuclee asupra unui număr mai mic de electroni.
- Razele ionilor negativi sunt mai mari decât cele ale atomilor din care provin, datorită scăderii forțelor de atracție exercitate de către nuclee asupra unui număr mai mare de electroni.