IV.3.3. Vitamine.
Vitaminele sunt substanțe nutritive esențiale care mențin organismul sănătos. Ele se găsesc în majoritatea alimentelor de proveniență naturală și sunt absolut necesare pentru creșterea, menținerea vitalității și bunăstarea generală a organismului nostru.
Multe dintre vitamine sunt necesare în cantități foarte mici, dar ele joacă un rol foarte important în cele mai multe reacții chimice în organism. Ele nu sunt alimente, dar nici suplimente alimentare și nici nu oferă energie, dar niciun om nu poate trăi fără vitamine.
Enzimele sunt formate dintr-o combinație complexă de vitamine și minerale. Astfel, dacă o vitamină se întâmplă să lipsească, aceea enzimă nu poate fi formată și, deci, anumite funcții importante din organism, în care este implicată enzima, nu vor putea fi îndeplinite.
Nevoia totală zilnică este de obicei foarte mică. Persoanele care efectuează munci grele, femeile însărcinate, cele care alăptează, copiii în creștere, au nevoie de o cantitate mai mare de vitamine.
Sursele de vitamine sunt carnea, peștele, produsele lactate, cerealele, fructele și legumele, conținutul în vitamine al acestora fiind diferit atât din punct de vedere calitativ, cât și cantitativ. Persoanele sănătoase care au alimentație variată nu ar trebui să prezinte deficiențe de vitamine.
Prin procesul de prelucrare a alimentelor, vitaminele suferă modificări calitative și cantitative :
- carnea prăjită pierde 50 % din vitamina B1;
- carnea fiartă pierde 14 % din vitamina B1;
- fierberea legumelor și fructelor determină pierderea a 90 % din vitamina C;
- prelucrarea cărnii prin coacere/grătar determină distrugerea vitaminelor B cu până la 20 %.
Pierderea de vitamine se reduce prin:
- fierberea la aburi sub presiune;
- introducerea legumelor în apă clocotită;
- reducerea timpului de fierbere la minimum necesar;
- evitarea tăierii legumelor foarte mărunt;
- prin congelare se păstrează calitățile nutritive ale fructelor și legumelor.
Clasificarea vitaminelor după solubilitate:
- Vitamine hidrosolubile (solubile în apă): B1 (tiamină), B2 (riboflavină), B3 (niacin/ vitamina PP), B5 (acid pantotenic), B6 (piridoxină), B7 (biotină), B9 (acid folic), B12 (cobalamină), vitamina C (acid ascorbic).
- Vitamine liposolubile (solubile în grăsimi): vitamina A (retinol, retinal, acid retinoic, retinoizi, cartenoizi), D (calciferol), E (alfa-tocoferol), K (filochinonă).
🔦 Observație
- Avitaminoza reprezintă un deficit de vitamine în organism.
De-a lungul secolelor s-a constatat că privarea de un anumit aliment a determinat boli precum beriberi (carență în vitamina B1), scorbutul (carență în vitamina C), pellagra(carență în vitamina B3) ale căror simptome s-au remis la introducerea în dietă a alimentului deficitar.
- Vitaminele consumate în exces produc hipervitaminoze.
Ca regulă generală, nu există multe efecte adverse ale consumului excesiv de vitamine hidrosolubile, deoarece acestea se dizolvă în apă, eliminarea lor din corp are loc foarte eficient prin urină.
Vitaminele solubile C, B3 și B6 luate în exces sunt toxice pentru organism și provoacă hipervitaminoze.
Excesul de vitamine liposolubile este mai periculos, deoarece ele se dizolvă în grăsimi și nu sunt eliminate atât de rapid din corp, fiind mai degrabă stocate în țesuturile grase și alte diferite organe (mai ales în ficat). Reglarea nivelului din corp al acestor vitamine nu este atât de precisă ca în cazul vitaminelor hidrosolubile, iar consumul de lungă durată poate conduce la valori toxice.
Nu se recomandă administrarea de vitamine în sezonul cald din cauza abundenței fructelor și legumelor, consumul asociat cu vitaminele conducând la hipervitaminoze. Curele de vitaminizare se fac în general iarna în cazul persoanelor sănătoase, dar care vor să evite o astenie de primăvară, pacienților obligați să țină un regim alimentar de excludere sau restrictiv, pacienților cu o anumită patologie sau deficit vitaminic cu prescripția medicului, gravidelor, copiilor mai ales după vârsta alăptării la sân, persoanelor solicitate fizic și psihic.
Pentru a evita o hipervitaminoză se vor administra multivitamine pentru perioade scurte de timp, cu pauze între curele de vitaminizare, cu o hidratare corectă zilnică și la recomandarea medicului.
Vitamine hidrosolubile: acțiune fiziologică, surse alimentare, avitaminoză și hipervitaminoză
Vitamine liposolubile: acțiune fiziologică, surse alimentare, avitaminoză și hipervitaminoză.