Skip to main content

V.2. Magnetismul terestru. Busola

📚

Pământul este un imens magnet, care pe lângă perechea de poli geografici, Nord-Geografic și Sud –Geografic, are și o pereche de poli magnetici: Nord-Magnetic (N.M.) și Sud-Magnetic (S.M.).

📚

Deoarece polul nord al unui magnet atrage polii sud ai altor magneți și respinge polii nord, trebuie să fie atras de polul sudic al magnetului Pământului. Deci polii magnetici sunt situați invers ca cei geografici.

Pământul este un imens magnet bară poziționat în centrul Pământului și înclinat la un unghi de aproximativ 11° față de axa de rotație a Pământului.

📋 Aplicații

Câmpul magnetic al Pământului are un rol foarte important pentru planeta noastră, deoarece el respinge radiațiile cosmice (particule care au o viteză foarte mare și care pot distruge organismele vii) provenite de la Soare, mai ales în timpul erupțiilor solare.

📚


Chinezii au dezvoltat o busolă maritimă chiar mai devreme decât vikingii și cu o construcție similară. Chinezii navigau cu ajutorul unei așchii de magnetită care plutea pe apa, încă din anii 2000 d.Hr., atunci când exploratorii , cum ar fi Marco Polo, au adus compasul magnetic înapoi în Italia. Aducerea busolei în Europa a însemnat un salt uriaș pentru călătorii și comerț, permițând în cele din urmă europenilor să exploreze oceanele pe care vikingii le navigaseră deja folosind propria versiune a busolei pentru cel puțin 500 de ani.