V.12. Măsuri de protecție împotriva electrocutării
Din păcate, corpul omenesc este conductor electric.
Este suficient ca două puncte ale corpului să intre în contact cu două puncte ale circuitului electric ca să aibă loc un accident, numit electrocutare, când se poate opri fie respiraţia, fie circulaţia sângelui (sau ambele efecte).
Electrocutarea este accidentul produs la trecerea curentului electric de intensitate mare prin corpul omenesc.
Tensiunile bateriilor cu care ai lucrat la experimente (1,5V-9V) sunt inofensive pentru corpul omenesc.
Tensiunile periculoase pentru corpul omenesc încep de la valoarea de 24V (locuri umede) şi 50V (aer uscat).
Poate fi considerat nepericulos curentul alternativ a cărui intensitate este mai mică de 20 mA şi curentul continuu a cărui intensitate este mai mică de 50 mA.
Deoarece toate aparatele electrocasnice funcționează doar dacă sunt conectate la o priză electrică, ai fi tentat să afirmi că priza este o sursă electrică.
Dar, reamintindu-ne că sursa electrică este dispozitivul care produce curent electric, ne dăm seama că acest lucru nu se întâmplă la priză, ea fiind un dispozitiv intermediar între consumatorii electrici şi generatoarele electrice de la diverse centrale electrice.
La instalațiile electrocasnice există două tipuri de prize:
-
priza simplă a cărei soclu are 2 borne;
-
priza cu împământare care are două borne şi o bornă legată la pământ (împământarea).
Cele două borne tip mamă ale unei prize nu sunt identice. Pentru a le distinge fără pericol, electricienii utilizează o şurubelniţă specială de tensiune. Când șurubelnița specială de tensiune introdusă într-o bornă tip mamă se aprinde înseamnă că aceea este borna numită fază, iar în cazul când nu se aprinde, aceea este borna numită nul. Între cele două borne tip mamă (între fază şi nul) există o tensiune eficace de 220V, la fel între fază şi împământare.
Priza cu împământare, cu toate că nu joacă un rol indispensabil în funcţionarea aparatelor, are un rol foarte important în securitatea din domeniul electricității. Fără aceasta, la producerea accidentală a unui scurtcircuit, atingând carcasa metalică a unui aparat electric ar exista riscul electrocutării.
Aparatele electrice se leagă la priză cu ajutorul ștecărului, care pătrunde în orificiile prizei.
Cablul ștecărului are două fire, astfel încât de la una din bornele prizei, prin unul din fire, pleacă curentul electric spre aparatul electric, trece prin aparat și se întoarce la priză prin celălalt fir al cablului pentru a se închide circuitul electric.
Pentru a-ţi asigura propria securitate, ai grijă la următoarele reguli de protecţie:
1.Să nu introduci vreun obiect conductor în una din bornele prizei (poate fi chiar faza) pentru a nu exista riscul trecerii curentului electric prin corpul tău.2. Să nu utilizezi niciodată vreun aparat electric în locuri umede (sala de baie) şi să nu atingi aparate electrice prin care circulă curent, dacă eşti ud pe mână.
3. Să nu repari (demontezi) vreun aparat electric înainte de a-l debranşa de la priză şi să nu atingi fire electrice neprotejate (fără izolaţie).
4. Când scoţi un aparat electric din priză, nu-l trage de cordon, ci ţine o mână pe soclul prizei şi cu cealaltă trage fişa cordonului de alimentare.
5. Nu pune în funcţiune la o priză prea multe aparate electrice (apar supracurenţi cu pericol de încălzire puternică a fişelor electrice).
6. Nu atinge prize, întrerupătoare care sunt deteriorate (crăpate, rupte, arse) sau care nu sunt bine fixate în perete.
7. Nu atinge părțile neizolate ale cablurilor electrice și nu folosi aparate care au cablurile neizolate sau crăpate.
8. Nu atingeți și nu înălțați zmeie în apropierea cablurilor electrice aeriene ale stâlpilor de electricitate, tramvaielor, trenurilor etc.
9. Nu atingeți cablurile electrice aeriene căzute de pe stâlpi.
10. Incendiile electrice nu se sting cu apă, ci cu o pătură uscată, cu nisip sau extinctor cu dioxid de carbon.