VIII.5.3. Măsurarea pH-ului soluțiilor apoase cu pH-metre.
Valorile exacte ale pH-ului se obțin și cu aparate speciale numite pH-metre.
Un pH-metru măsoară diferenţa de potenţial între cei doi electrozi (în mV) şi apoi o converteşte în unităţi de pH. Acestea cuprind un simplu amplificator electronic, o pereche de electrozi (un electrod de sticlă și un electrod de referință) și un tip de display calibrat în unități pH.
Electrozii (sondele) sunt introduși în soluția ce urmează a fi testată.
Diferenţa de potenţial dintre electrodul de referinţă şi electrodul de sticlă este amplificată cu ajutorul unui amplificator, apoi este preluată de un convertor analog-digital care va genera un semnal transmis microprocesorului care, la rândul său, va afişa rezultatul în unităţi pH.
👀 Experiment: Determinarea caracterului acid/bazic cu pH-metru
Materiale necesare:
pH-metru, diverse soluții (HCl, suc de lămâie, cola, oțet, cafea, lapte, apă distilată, apă sărată, NH4CO3, săpun lichid, amoniac, înălbitor de rufe, NaOH etc.)
Mod de lucru:
- Scoate capacul de protecție din partea inferioară a carcasei.
- Pornește dispozitivul deplasând comutatorul superior.
- Introdu în soluție pH-metrul până la marcajul indicat, timp de 1 min, agitându-l energic.
- Citește valoarea pH-ului după ce s-a stabilizat valoarea pe display.
- După fiecare măsurătoare, clătește bine electrodul cu apă distilată.
- După terminarea măsurătorilor, oprește aparatul de la comutatorul superior și pune capacul de protecție.
- Pentru calibrarea pH-metrului introdu-l într-o soluție cu pH cunoscut (soluție de calibrare) timp de 1 min. Cu ajutorul șurubelniței se rotește șurubul, aflat la spatele pH-metrului, în sensul acelor de ceas sau invers, în funcție de indicatorul de pe afișaj până apare pe ecran valoarea cunoscută a pH-ului soluției de calibrare.