I.1. Introducere.
Chimia (din egipteană kēme, însemnând „pământ”) este una din științele fundamentale, care studiază substanțele cu structura și proprietățile lor, urmărind în același timp modificările produse asupra acestora de reacțiile chimice. Întrucât toate substanțele sunt compuse din atomi, capabili să formeze molecule, studiul chimiei se axează în general pe interdependența dintre atomi și molecule.
Din toate timpurile, chimia a fost larg răspândită în activitatea omului. Încă în antichitate apăreau meșteșuguri la baza cărora se afla chimia, cum ar fi: dobîndirea metalelor, a sticlei, a obiectelor din ceramică. Astăzi chimia este esențială în toate domeniile : industrie, agricultură, medicină, transport etc.
Un rol importat îl are chimia organică, deoarece permite omului să cunoască o serie de obiecte utile din viața sa, cum ar fi alimentele, îmbrăcămintea, încălțămintea, medicamentele, fibrele sintetice, materialele plastice, coloranţii, cauciucul, explozivii etc.
În chimia de clasa a XII-a vei aprofunda multe noțiuni deja studiate și vei structura noile noțiuni, astfel încât să ai o vedere de ansamblu asupra implicației chimiei în viața de zi cu zi, în industrie și în existența omului.
Reacțiile chimice studiate în anii anteriori pot fi clasificate după mai multe criterii.
I. Clasificarea reacțiilor chimice după sensul de desfășurare al acestora:
- Reacții reversibile, care decurg în ambele sensuri (de exemplu, sinteza industrială a amoniacului).
- Reacții ireversibile, care decurg într-un singur sens (de exemplu, reacțiile care au loc cu degajarea de gaze, cele cu formare de precipitate, cele cu formarea unui compus puțin disociat-combinație complexă etc.).
II. Clasificarea reacțiilor chimice după viteza de reacție :
- Reacții lente, care decurg într-un interval de timp mai mare (de exemplu, ruginirea fierului, oțetirea vinului, fermentația alcoolică, fermentația laptelui etc.).
- Reacții rapide, care decurg instantaneu (de exemplu, reacțiile explozive, reacțiile care au loc cu formarea unui precipitat sau a unui gaz etc.).
III. Clasificarea reacțiilor chimice după efectul termic:
- Reacții exoterme, care au loc cu degajare de căldură (de exemplu, reacțiile de ardere a combustibililor, aluminotermia, stingerea varului, reacția de neutralizare, reacțiile metalelor reactive cu acizii etc.).
- Reacții endoterme, care au loc cu absorbție de căldură (descompunerea unor oxizi metalici, unor săruri, unor baze etc.).
IV. Clasificarea reacțiilor chimice după natura particulei chimice transferate:
- Reacții cu transfer de protoni (de exemplu, reacțiile acido-bazice).
- Reacții cu transfer de electroni (de exemplu, reacțiile redox).
- Reacții cu transfer de ioni sau molecule (reacții de complexare).