III.4.2. Influența temperaturii asupra vitezei de reacție.
Creșterea temperaturii determină creșterea vitezei de reacție, deoarece crește energia cinetică a particulelor și, implicit, numărul ciocnirilor eficace în unitatea de timp.
🔦 Observații
- Multe reacții chimice nu au loc la temperatura camerei, ci numai la încălzire.
- Alimentele perisabile (carnea crudă, peștele proaspăt, produsele lactate, ouăle etc.) se păstrează la frigider pentru a micșora viteza reacțiilor de alterare (dezvoltarea bacteriilor), de oxidare, de fermentare, de râncezire etc.
👀 Experiment: Influența temperaturii asupra vitezei de reacție
Materiale necesare:
Eprubetă, soluție de KI, apă oxigenată 3%, soluție de HCl,soluție de amidon, spirtieră, chibrit, spatulă, stativ cu sită de azbest, pahar cu apă caldă.
Descrierea experimentului:
- Pune în două eprubete 3 mL de soluție de KI, câteva picături de HCl și adaugă în fiecare 1 mL de soluție de amidon.
- Adaugă în prima eprubetă apă oxigenată și cronometrează timpul până la apariția culorii albastre dată de iod cu amidonul.
2KI (aq) + H2O2 (aq) + 2 HCl (aq) → 2KCl (aq) + I2 (aq) + 2H2O (l)
Reacția de recunoaștere a iodului cu amidon:
I2 (aq) + (C6H10O5)n → colorație albastră
- Încălzește a doua eprubetă într-o baie de apă până la o anumită temperatură și adaugă apa oxigenată, cronometrând timpul până la apariția culorii albastre dată de iod cu amidonul.
- Ce observi ?
Apariția culorii albastre dată de iod cu amidonul este mai rapidă prin încălzirea soluțiilor.
Concluzia experimentului:
Viteza de reacție crește odată cu creșterea temperaturii.