II.8. Ce este apa dură și cum o recunoști?
Apa dură este motivul pentru care pe robinetele din casa ta apar urme albicioase, iar unele electrocasnice brusc nu mai funcționează. Aceste lucruri se întâmplă deoarece apa dură conține cantități mari de săruri de calciu și de magneziu, iar acestea se depun pe obiectele cu care intră în contact.
Poți recunoaște ușor apa dură dacă intri în contact cu ea. Dacă vei încerca să bei o astfel de apă, vei observa imediat că are un gust neobișnuit. În plus, dacă atunci când te speli pe mâini cu săpun acesta pur și simplu nu face spumă e foarte posibil ca apa de la robinet pe care o folosești să fie una dură.
Apa dură duce în timp la depunerea de piatră pe instalațiile din casa ta, adică pe robinete, chiuvetă, furtun de duș și pe altele care intră în contact cu ea. Cele mai multe efecte ale apei dure le vei observa în spațiul din baie: pereții de sticlă ai cabinei de duș și faianța vor avea de suferit dacă apa de la robinet conține o cantitate mare de săruri pentru că, în timp, acestea își vor pierde din luciu și se vor mătui.
Dacă folosești apă dură în activitățile tale zilnice, trebuie să știi că:
-
Apa dură afectează instalațiile sanitare, în timp, conductele se pot înfunda din cauza depunerilor de calcar și vei fi nevoit să le înlocuiești;
-
Apa dură afectează sănătatea. În primul rând, pot fi afectați rinichii pentru că în zona acestora se vor depune cantități însemnate de minerale care, în timp, le vor împiedica buna funcționare. Dantura are, de asemenea, de suferit, apa dură afectând smalțul dinților și favorizând apariția tartrului;
-
Deteriorează părul și pielea. Dacă îți speli părul cu apă dură, acesta devine mai uscat și lipsit de strălucire, în timp ce pielea corpului devine mai aspră dacă nivelul de duritate al apei cu care te speli este ridicat;
-
Deteriorează hainele. În timp, hainele pe care le speli cu apă dură își vor pierde din calitatea texturii și din intensitatea culorilor;
-
Determină apariția depunerilor de calcar în interiorul unor electrocasnice (mașina de spălat).
Duritatea apei se exprimă în grade de duritate. Un grad de duritate reprezintă convențional o anumită concentrație de săruri, exprimată sub forma unor compuși de calciu.
Formula pentru transformări este:
1°dH = 17,5 ppm și în miligrame/litru prin raportul 1 ppm = 1 mg/l
Tipurile de apă dură sunt:
-
Apă ușor dură – între 1 și 3,5°dH, 17,5 ppm ≈ 1mg/l săruri de calciu
-
Apă dură moderată – între 3,5 și 122 ppm ≈ 7mg/l săruri de calciu
-
Apă cu duritate crescută – între 7 și 15°dH, 262 ppm ≈ 15mg/l săruri de calciu
-
Apă foarte dură – peste 15°dH, 360 ppm ≈ 20 mg/l săruri de calciu.
În București apa este moderat de dură. De exemplu, pentru sectorul 2 duritatea apei este 7.6 grade germane – probă prelevată din B-dul Barbu Văcărescu.
Dedurizarea apei se poate face prin mai multe metode:
-
Cea mai bună soluție pentru a te feri de consumul de apă dură și pentru a-ți proteja electrocasnicele de aceasta este să apelezi la o stație de dedurizare. Aceasta va filtra apa înainte de a ajunge la tine sau în electrocasnicele tale și va elimina surplusul de calciu și de magneziu pentru a nu se depune, ulterior, sub formă de calcar pe obiectele cu care intră în contact.
-
Atunci când vrei să cumperi o mașină de spălat sau un aparat de făcut cafea, de exemplu, informează-te și cu privire la funcțiile acestora. Poți preveni efectul apei dure asupra electrocasnicelor tale dacă acestea au o funcție de decalcifiere, care nu permite depunerea de calcar pe elementele sale componente.
Dacă ai electrocasnice care nu au această funcție, cel mai bine este să îți faci un obicei din a le decalcifia tu în mod regulat. Pentru asta există produse speciale de cumpărat, precum soluții lichide și tablete pe care trebuie să le introduci în obiectul pe care vrei să îl decalcifiezi.
👀 Experiment: Apa dură
Materiale necesare:
Apă normală/distilată, apă dură, microscop, pipetă, 2 sticle de ceas, cântar, detergent, baghetă(agitator),
2 pahare Berzelius, cronometru, soluție de carbonat de sodiu, soluție de apă de var.
Dacă nu ai apă dură poți dizolva 0,8 mg de sulfat de calciu cu 0,8 mg sulfat de magneziu în 100 mL apă de la robinet.
Descrierea experimentului:
- Pune pe lamela microscopului într-o parte o picătură de apă dură și în cealaltă parte o picătură de apă normală și așteaptă până la evaporarea completă a apei.
- Observă sub microscop urmele lăsate de apa dură/normală. Ce observi?
- Pune aceeași cantitate de apă dură, respectiv normală în 2 pahare Berzelius și adaugă aceeași cantitate de detergent în fiecare pahar.
- Cu bagheta/agitator amestecă detergentul în fiecare pahar, un anumit timp.Compară cantitatea de spumă obținută în fiecare pahar. Ce observi?
- Adaugă în paharul cu apă dură câțiva mL de soluție de carbonat de sodiu, respectiv de soluție limpede de apă de var. Tulbureala care apare se datorează precipitării(depunerii) de carbonat de calciu(calcar) și de sulfat de calciu(ghips).
📋 Temă
Determină ce fel de apă ai la robinet. Bifează următoarele căsuțe:
Dacă ai cel puțin 4 răspunsuri afirmative (Da), înseamnă că apa de la robinetul tău este o apă dură. Discută cu părinții tăi ce soluții puteți găsi pentru dedurizarea apei.