II.2. Unde se găsește apa?
Hidrosfera este învelișul de apă al Pământului, fiind formată din oceane, mări, lacuri, râuri, ape subterane, ghețari și reprezintă 70% din suprafața totală a planetei noastre.
Din toată apa existentă pe Pământ numai 3% este apă dulce, provenită din ghețari, ape subterane și alte surse (lacuri, atmosferă, sol).
Recorduri ale apei pe Pământ:
-
Cel mai lung fluviu din lume este Nilul de 6670 km.
-
Cea mai adâncă apă este Oceanul Pacific, în Groapa Marianelor care ajunge la 11022m.
-
Cel mai mare lac este Marea Caspică ce are o suprafață de 371000km2.
-
Cea mai înaltă cascadă din lume este Cascada Îngerului (Salto Angel), din Venezuela având o înălțime de 972m.
-
Cea mai sărată apă din lume (de 9,6 ori mai sărată decât oceanul planetar) și cu cea mai joasă altitudine de pe glob (427 m sub nivelul mării) este Marea Moartă din Iordania.
Apa în natură se găsește în toate cele trei stări de agregare:
-
solidă (zăpada, gheață);
-
lichidă (oceane, mări, lacuri);
-
gazoasă (vapori de apă din atmosferă).
Apa potabilă este apa bună de băut care este pură din punct de vedere microbiologic (care nu conține viruși, bacterii, ciuperci, streptococi și alte microorganisme care ne pot îmbolnăvi) și care nu conține substanțe toxice ( metale grele, pesticide etc.).
🔦 Observație
Cum devine apa din râuri potabilă ?
De exemplu Apa Nova care asigură apa potabilă în București parcurge următorii pași :
Pasul 1: Captarea apei: prelevează apă din cursul râurilor Argeș și Dâmbovița cu ajutorul mai multor prize de captare.
Pasul 2: Curățarea de deșeuri: la prima întâlnire, în dreptul bazinelor de captare, apa abundă în crengi, frunze, insecte și o mulțime de deșeuri, mari și mici, aduse de cursul râurilor. Mare parte dintre ele se opresc în grătarele de filtrare, primele instrumente responsabile pentru eliminarea deșeurilor.
Pasul 3: Îndepărtarea impurităților: în apa preluată există impurități invizibile ochiului liber. Pentru a le îndepărta, adăugă un coagulant care le obligă să se lipească una de alta sub formă de flacoane. Odată adunate pe fundul bazinului, flacoanele sunt mult mai ușor de colectat și retras din apă.
Pasul 4: Filtrarea: folosesc filtre cu nisip care rețin și elimină până la ultima particulă vizibilă de impuritate.
Pasul 5: Ozonarea: ozonul elimină bacteriile și virușii. În contact cu apa, ozonul descompune materiile organice și îmbunătățește considerabil culoarea și gustul acesteia.
Pasul 6: Clorinarea: se adăugă clor, în concentrații atent stabilite, atât la ieșirea apei din uzina de tratare, cât și în diferite puncte ale rețelei. Astfel, bacteriile sunt ținute la distanță, iar calitatea apei de-a lungul drumului ei către consumatori rămâne intactă.
Pasul 7: Stocarea și distribuția apei: apa este depozitează în rezervoare și transportată spre destinație, printr-o rețea formată din apeducte și conducte principale.