Exerciții
🔐 Exerciții recapitulative - Fenomene termice Partea I.
1.25. Care haină ne ține mai bine de cald, una căptușită cu puf sau una cu fibre de poliester?
1.26. Cum se încălzește aerul dintr-o cameră de la un calorifer electric?
1.27. De ce vara este preferabil să purtăm haine albe?
1.28. Difuzia este o consecință a agitației termice sau invers? Explică.
1.29. Când te parfumezi mirosul parfumului se împrăștie în toată camera. De ce?
1.30. De ce pereții de lângă calorifer sunt mai murdari decât ceilalți pereți din cameră?
1.31. Cât este capacitatea calorică a unui corp dacă atunci când cedează 200 J, el se răcește cu 10 °C?
1.32. Cât este căldura specifică a unui corp de 46 g dacă atunci când primește 300 J, el se încălzește cu 50 °C ? Despre ce substanță este vorba? Consultă tabelul cu constante fizice de la sfârșitul capitolului, I.15.
1.33. Se dă următoarea diagramă.
Răspunde la următoarele întrebări:
a) Câte corpuri cedează căldură și câte primesc căldură ?
b) Cât este temperatura lor de echilibru ?
c) După cât timp ajung corpurile la echilibru termic ?
d) Calculează variația temperaturii pentru fiecare corp.
e) Dacă C1 = 200 J/K și C2 = 100 J/K, cât este capacitatea calorică a corpului 3.
1.34. Căldura cedată de 400 g glicerină care se răcește cu 20 °C este suficientă pentru a încălzi 800 g fier cu 80 °C ? Se dau căldura specifică a glicerinei 2400 J/kg∙ K și cea a fierului de 450 J/kg∙K.
🔐 Exerciții - Radiația termică.
1.35. Privește imaginea următoare și descoperă formele de propagare ale căldurii.
- Ibricul cu apă se încălzește predominant de la flacăra aragazului prin …………………… .
- Coada metalică a ibricului se încălzește predominant prin ……………………………….
- Apa din ibric se încălzește predominant prin ………………………………… ………… .
🔐 Exerciții recapitulative - Fenomene termice Partea a II-a.
1.36. Precizează în dreptul fiecărui combustibil starea lui de agregare și proveniența sa:
a) Motorină
b) Cărbune
c) Kerosen
d) Gaz metan
e) Alcool
f) Hidrogen
g) Lemn
h) Gaz butan
i) Petrol
j) Benzină
1.37. Este suficientă căldura degajată de 80 g de cupru la trecerea de la o temperatură de 1500°C până când ajunge la 800°C pentru a vaporiza complet 500g glicerină cu temperatura de 200°C? Se dau: căldura specifică a cuprului de 380 J/kg∙K, căldura specifică a glicerinei de 2400 J/kg∙K, temperatura de topire a cuprului de 1100°C, temperatura de fierbere a glicerinei de 290 °, căldura latentă specifică de topire a cuprului de 205.000 J/kg și căldura latentă specifică de vaporizare a glicerinei de 270.000 J/kg.
1.38. De ce solidele au și volum propriu și formă proprie?
1.39. De ce lichidele au volum propriu și nu au formă proprie?
1.40. De ce gazele nu au nici volum propriu și nici formă proprie?
1.41. Cât este căldura degajată prin arderea a 2 kg de lemn uscat? Se dă puterea calorică a lemnului de 16.470 KJ/kg.
1.42. Putem vaporiza complet 800 g apă cu temperatura de 10°C prin arderea a 600 g cărbune cu puterea calorică de 29.200 kJ/kg ? Se dau : căldura specifică a apei de 4180 J/kg∙K și căldura latentă specifică de vaporizare a apei de 2.260 kJ/kg.
1.43. Completează următoarele afirmații:
a) Sublimarea este fenomenul de trecere a unei substanțe din stare …………… în stare ………………, prin …………………
b) Topirea este fenomenul de trecere a unei substanțe din stare …… ……… în stare ………………,prin …………………
c) Condensarea este fenomenul de trecere a unei substanțe din stare …………… în stare ………………, prin …………………
d) Solidificarea este fenomenul de trecere a unei substanțe din stare …………… în stare ………………, prin …………………
e) Desublimarea este fenomenul de trecere a unei substanțe din stare…………… în stare ………………, prin …………………
f) Vaporizarea este fenomenul de trecere a unei substanțe din stare…………… în stare………………, prin …………………
1.44. Enunță legile topirii/fierberii.
1.45. De ce când ieșim din apă ne este frig?
1.46. Când suportăm mai bine canicula verii, când aerul este uscat sau umed?
1.47. De ce ventilatorul ne răcorește?
1.48. Cum depinde temperatura de fierbere de presiune?
1.49. Ce este anomalia apei?
1.50. Care substanțe nu au o temperatură fixă de topire?
1.51. De ce legumele tari se fierb foarte repede în oalele sub presiune?
1.52. Cum se sterilizează obiectele folosind apă?