Skip to main content

III.8.1. Fenomenul de refracție a luminii

📚

Refracția luminii este fenomenul în care lumina își schimbă direcția de propagare atunci când traversează suprafața de separație dintre două medii transparente diferite.

🔦 Observație

Când raza de lumină cade perpendicular pe suprafața de separare, raza refractată trece în al II-lea mediu pe același drum, adică este singurul caz când nu își schimbă direcția de propagare.

📋 Aplicații

Pentru a desena raza care suferă fenomenul de refracție (raza refractată) trebuie să parcurgem aceleași etape ca la reflexie, numai că prelungim normala și în al II-lea mediu și apoi prelungim tot punctat și raza incidentă în al II-lea mediu, ca în desenele de mai jos.

Pentru a vedea cum trece lumina în cel de-al II-lea mediu, mai precis cum se refractă, avem două cazuri:

Cazul I: Când n1 < n2

Adică indicele de refracție al primului mediu este mai mic decât indicele de refracție al mediului II (exemplu: aer-apă, apă-sticlă, aer-sticlă, aer-diamant, apă-diamant etc.), raza refractată se apropie de normală și unghiul de refracție (r') este mai mic decât unghiul de incidență (i).



Cazul II: Când n1 > n2

Adică indicele de refracție al primului mediu este mai mare decât indicele de refracție al mediului II (exemplu: apă-aer, sticlă-apă, sticlă-aer, diamant-aer, diamant-apă etc.), raza refractată se depărtează de normală și unghiul de refracție(r') este mai mare decât unghiul de incidență(i).

👀 Experiment: Refracția luminii

🔥 Atenție! Nu îndrepta lumina laserului spre ochi!

Materiale necesare:
Semicilindru din plexiglas (sticlă), disc Hartl, laser.


Modul de lucru:

  • Așază piesa semicilindrică pe discul Hartl astfel încât centrul ei să fie în centrul discului.
  • Urmărește mersul razei incidente și a celei de refracție, pentru diferite unghiuri de incidență. Măsoară de fiecare dată unghiul de refracție.
  • Schimbă poziția piesei semicilindrice astfel încât raza incidentă să treacă din plexiglas în aer.
  • Măsoară unghiurile de incidență și de refracție.
  • Ce observi ?

    Când indicele de refracție a primului mediu este mai mic decât a celui de-al doilea mediu (aer-plexiglas), unghiul de incidență este mai mic decât unghiul de refracție.
    Când indicele de refracție a primului mediu este mai mare decât a celui de-al doilea mediu (plexiglas-aer), unghiul de incidență este mai mare decât unghiul de refracție.

📋 Aplicații

Lentilele (lupa, ochelarii) sunt aplicații ale fenomenului de refracție.