III.14. Lentile. Tipuri de lentile
Lentilele sunt corpuri transparente care au cel puțin o suprafață sferică.
Elementele unei lentile :
Axa optică principală care se trasează prin mijlocul lentilei.
Centrul optic al lentilei (O) aflat la intersecția lentilei cu axa optică principală.
Două focare așezate de-o parte și de alta față de centrul optic al lentilei, la distanțe egale.
-
Focarul aflat în partea stângă față de O se numește focar negativ / obiect (F1), deoarece se află pe axa numerelor negative.
-
Focarul aflat în partea dreaptă față de O se numește focar pozitiv / imagine (F2), deoarece se află pe axa numerelor pozitive.
Centrele de curbură (C1 și C2) ale dioptrilor care mărginesc lentila aflate de-o parte și de alta față de O, la o distanță dublă față de OF.
Dacă grosimea lentilei este mică în comparație cu razele de curbură ale fețelor, lentila este considerată subțire.
Distanța OF1 = OF2 = f = distanță focală
În construcția imaginii unui obiect într-o lentilă vom desena numai centrul de curbură aflat în partea stângă față de O, la o distanță egală cu dublul distanței focale, OC = 2f.
Clasificarea lentilelor:
- Lentile convergente (convexe) sunt lentilele care transformă un fascicul de lumină paralel într-un fascicul convergent. Ele refractă lumina prin focarul pozitiv și de aceea se mai numesc și lentile pozitive. Ele măresc scrisul. Sunt mai groase la mijloc și mai subțiri la capete.
🔥 Atenție! Nu îndrepta lumina laserului spre ochi!
Clasificarea lentilelor:
- Lentile divergente (concave) sunt lentilele care transformă un fascicul de lumină paralel într-un fascicul divergent. Ele refractă lumina prin focarul negativ și de aceea se mai numesc și lentile negative. Ele micșorează scrisul. Sunt mai groase la capete și mai subțiri la mijloc.
🔥 Atenție! Nu îndrepta lumina laserului spre ochi!