IV.5. Sinteza acidului clorhidric.
În reacția dintre hidrogen și clor în raport molar de 1:1, se formează preponderent acidul clorhidric:
Soluția acidului clorhidric (de obicei cu o concentrație de 38%) este preparată prin dizolvarea în apă a acidului clorhidric gazos.
Sinteza acidului clorhidric are loc printr-un mecanism homolitic înlănțuit, parcurgând cele trei etape.
Mecanismul homolitic înlănțuit parcurge trei etape:
- Inițierea are loc cu scindarea homolitică a moleculei de clor, în condiții fotochimice, formând atomi de clor foarte reactivi:
- Propagarea este etapa în care atomii de clor reacționează cu moleculele de hidrogen cu formarea HCl și atomilor de H. Atomii de hidrogen au reactivitate mare și la ciocnirea cu o moleculă de clor formează HCl și un atom de clor.
- Întreruperea este etapa în care radicalii se unesc între ei (coligare) cu formarea de molecule stabile:
Acidul clorhidric are următoarele aplicații:
- în industria chimică anorganică și organică;
- în minerit în procesul de prelucrare, flotare a minereurilor, sau în tehnologia fosfaților;
- industria farmaceutică;
- la purificarea petrolului și gazului natural;
- industria textilă, pielăriei, ceramică;
- industria cauciucului pentru sinteza cloroprenului;
- în laborator, ca reactiv folosit frecvent la analize chimice la prepararea probelor, ca și în procedeele de titrare a unor baze și ca agent de acidulare etc.
Sucul gastric este un lichid secretat la nivel stomacal și este alcătuit dintr-un amestec de compuși, precum acid clorhidric (0,2-0,5%), clorură de potasiu și clorură de sodiu. Are rol în acidifierea mediului gastric până la o valoare de 1-2 a pH-ului, eliminănd cea mai mare parte a microbilor ingerați. Joacă un rol extrem de important în procesul de digestie al proteinelor, activând enzimele digestive (pepsinogenului, precursorul pepsinei) și pregătind o parte din proteinele ingerate cu scopul de a fi degradate de către aceste enzime. Sucul gastric este produs de către celulele glandelor gastrice din stomac, a căror secreție este dictată de necesarul de acid.