III.5. Enzimele.
Enzimele (din limba greacă - zymosis - ferment) sunt macromolecule de origine proteică cu rol de biocatalizatori, cu ajutorul cărora celulele vii pot înfăptui reacții complexe într-un timp scurt, la temperatura mediului înconjurător.
Enzimele sunt catalizatori naturali responsabili pentru accelerarea și desfășurarea a milioane de reacții chimice, esențiale întreținerii vieții, atât în regnul vegetal, cît și animal, inclusiv a omului. Ele reprezintă macromolecule, compuse din lanțuri polipeptidice, având o masă moleculară între 10000 - 1000000.
Combinația dintre enzimă și cofactorul dat (coenzima sau ionul metalic) reprezintă o configurație activă, cu care substratul poate fi mai ușor reacționat. Ca și cofactori mai pot fi prezenți ionii anumitor metale, care sunt legați strâns de enzimă. Cei mai răspândiți ioni metalici sunt: ionul bivalent de Zn, ionul bivalent de Fe, ionul bivalent de Co și Mn.
Cele mai numeroase sunt reacțiile catalizate de hidrolaze, transferaze, oxidoreductaze etc.
Cel mai scump lichid din lume este „pirofosfataza“, o enzimă extrasă din plante, folosită pentru medicamente contra gutei (60 milioane euro / litru).
Sunt numeroase boli metabolice, cauzate de absența unei enzime sau funcționarea proastă a unei enzime în corpul uman.
Tipuri de enzime
- Enzimele metabolice - în fiecare dintre celulele corpului există aproximativ 1.300 de enzime diferite, care se pot combina cu anumite coenzime (derivați ai vitaminelor) și astfel formează în jur de 100000 de variații chimice, care ne ajută să vedem, să auzim, să respiram și să ne mișcăm. În plus, acestea au rol și în creșterea oaselor, combaterea agenților patogeni, eliminarea radicalilor liberi, refacerea țesuturilor, generarea impulsurilor nervoase, dar și în reproducere. Enzimele metabolice au nevoie de vitamine și de minerale (în special de zinc și de magneziu) pentru a funcționa optim, de aceea, pentru a menține un echilibru enzimatic în organism, este foarte important să nu existe carențe în organism.
- Enzimele digestive - sunt secretate de tractul digestiv, încă din cavitatea bucală, și au rol în descompunerea proteinelor, carbohidraților și grăsimilor din alimente, dar și în procesul de extragere, asimilare, metabolizare și de absorbție a substanțelor nutritive din hrană, atât de necesare organismului nostru. Există trei grupe principale de enzime digestive: amilaza (descompune carbohidrații complecși în zaharuri simple), proteaza (responsabilă pentru descompunerea proteinelor) și lipaza (descompune grăsimile).
- Enzimele alimentare - ajută procesul digestiv și trebuie să provină din alimentația naturală: fructe, legume, nuci, semințe de in, mei, quinoa), germeni, plante (aloe vera, orz, pătrunjel). Dacă acestea sunt gătite la peste 40 °C, enzimele se inactivează, pentru că sunt sensibile la temperaturi înalte.