III.8.5. Refacerea microbiomului dezechilibrat
Refacerea microbiotei variază de la caz la caz, în funcție de alimentație, de stilul de viață adoptat, de timpul de administrare a unor medicamente (antibiotice) etc.
Alimentația este cel mai important factor pentru o microbiotă echilibrată. Prebioticele (fibrele din cereale integrale, legume, fructe), ne pot asigura un microbiom echilibrat.
Alimentele de origine vegetală conțin fibre (polimeri de carbohidrați), care nu pot fi digerate cu ajutorul enzimelor digestive umane, însă pot fi procesate de către microbiomul intestinal în cadrul unui proces numit fermentare. Deci, consumul de fibre are un efect prebiotic, deoarece favorizează dezvoltarea coloniilor de bacterii favorabile.
O mică parte din hrana zilnică poate să fie asigurată cu produse de origine animală (carne, ouă, lapte), iar consumul de alimente bogate în zahăr, sare şi grăsimi saturate ar trebui să fie limitat sau evitat.
Specialiștii recomandă o alimentație reprezentată de:
Refacerea microbiomului dezechilibrat-Concluzii