VI.6. Legea presiunilor parțiale (Legea lui Dalton).
Când avem un amestec de gaze (care nu reacționează între ele), la presiune și temperatură constantă, volumul amestecului este egal cu suma volumelor gazelor dinainte de amestecare.
Fiecare gaz din amestec, dacă ar ocupa singur tot volumul disponibil, ar avea o anumită presiune, numită presiune parțială.
Legea presiunilor parțiale (Legea lui Dalton)
Presiunea unui amestec de gaze (P) este egală cu suma presiunilor parțiale ale gazelor componente (p).
P = p1 + p2 +...+ pn
Presiunea parțială (p1) a unui gaz dintr-un amestec este proporțională cu presiunea totală a amestecului (P) și cu fracția molară a componentului.
p1 = x1 ∙ P
Putem scrie Legea lui Dalton și sub această expresie:
P = x1 ∙ P + x2 ∙ P + ...+ xn ∙ P
Dacă se cunosc procentele volumetrice (a) se pot înlocui fracțiile molare (x) cu procentele volumetrice ale gazelor componente.
🔦 Observație
Fracția molară (x1) este raportul dintre numărul de moli al unui gaz într-un amestec (ν1) și numărul total de moli al amestecului (ν).
🔓 Problemă rezolvată
1. În coloana de sinteză a amoniacului avem următoarele procente volumetrice: 20% N2, 60% H2 și 20% NH3, la o presiune de 290 atm. Cât este presiunea hidrogenului în coloană?
Rezolvare:
Dacă hidrogenul are procentul volumetric 60%, putem scrie că în 100 moli amestec ale celor trei gaze avem 60 moli H2.
ν1 = 60 moli H2
ν = 100 moli amestec
P = 290 atm
Presiunea parțială (p1) a unui gaz dintr-un amestec este proporțională cu presiunea totală a amestecului (P) și cu fracția molară a componentului.