IV.1.4. Cristalul ionic de clorură de sodiu.
Știința care se ocupă cu studiul cristalelor se numește cristalografie.
După natura particulelor și tipul legăturilor dintre acestea se disting patru tipuri de cristale:
- ionice
- moleculare
- atomice
- metalice.
Compușii ionici formează cristale ionice, care au un aranjament ordonat al ionilor componenți. Între ionii cristalului există forțe de atracție electrostatică.
Clorura de sodiu (sarea de bucătărie) este o substanță solidă, ionică, cristalină (structură cubică cu fețe centrate), cu punctul de fierbere este 1413°C, cu punctul de topire 801°C.
Este solubilă în apă (- 359 g/l la 20°C și 391 g/l la 100°C). Sarea este higroscopică.
Densitatea sării este 2,165 g/cm3. Duritatea sa este de 2,5 pe scara Mohs, adică între gips și calcit.
În rețeaua cubică a cristalului de clorură de sodiu fiecare ion de Na+1 este înconjurat de șase ioni de Cl-1 și fiecare ion de Cl-1 este înconjurat de șase ioni de Na+1.
Cristale cubice de sare (NaCl) privite sub microscop.