IV.5.1. Rețele metalice.
Metalele au o structură cristalină și legătura dintre atomii metalelor este o legătură aparte, numită legătură metalică. În cazul metalului compact, numai electronii mai apropiați de nucleu se găsesc în orbitali atomici individuali. Orbitalii care conțin electronii învelișului exterior se contopesc dând naștere unor orbitali care aparțin tuturor atomilor din cristal. Așa iau naștere benzile de energie. Electronii din aceste benzi de energie sunt electroni mobili (liberi), care conduc la proprietățile caracteristice ale metalelor.
În principal sunt trei tipuri de rețele metalice cristaline:
a) Rețele cubice centrate intern, în care atomii metalului ocupă vârfurile și centrul unui cub, astfel încât fiecare atom este înconjurat de alți 8 atomi. Litiu, bariu, sodiul, cromul etc. au astfel de rețele.
b) Rețele cubice cu fețe centrate, în care atomii metalului ocupă vârfurile și centrele fețelor unui cub, astfel încât fiecare atom este înconjurat de alți 12 atomi. Aluminiu, argint, aur etc. au astfel de rețele.
c) Rețele hexagonale, în care atomii sunt dispuși în vârfurile unei prisme hexagonale, astfel încât fiecare atom este înconjurat de alți 12 atomi. Astfel cristalizează magneziul, zincul