Skip to main content

II.3. Solul - amestec eterogen

📚

Litosfera (din grecescul lithos = piatră și sferă) este partea solidă de la exteriorul unei planete. În cazul Terrei, litosfera include scoarța terestră și partea superioară a mantalei.

📚

Solul este stratul situat la suprafața scoarței terestre (partea superioară a litosferei).

📚

Structura solului:

📚

Principalele tipuri de sol

- Solul nisipos conține particule mari de nisip, este aerat și drenat (apa pătrunde ușor prin el). Este folosit la fabricarea vaselor ceramice.




🔦 Observație

Solul nisipos este ușor şi poros, permițând trecerea apei şi fiind ușor de lucrat, însă nu reţine nutrienţi.
Umeziți pământul şi frecați o bucată între degete. Dacă pământul se scurge printre degete este nisipos
Este folosit la fabricarea sticlei.


- Solul argilos arată ca un nisip maroniu, uscat formează bulgări, fiind bogat în substanțe minerale nutritive (roditor). Este folosit la obținerea sticlei.




🔦 Observație

Solurile argiloase se compactează (se bătătoresc) ușor când sunt călcate în timp ce sunt umede și se usucă tare în timpul verii, formând crăpături serioase pe timp de secetă. Are o mare densitate, este greu permeabil, în schimb odată pătruns de apă, o reține multă vreme.
Ia un pumn de sol umed şi strânge-l cu putere în palmă. Dacă la deschiderea pumnului remarci o formațiune compactă de pământ, ce se lipește de palmă, atunci ai în grădină un sol argilos.
De altfel, solul argilos este simplu de identificat și în absența acestui test. Un astfel de sol se lipește de încălțări și de uneltele de grădină, se grupează în bulgări mari de pământ, greu de sfărâmat.
Este folosit la obținerea vaselor ceramice.


- Solul calcaros are aspect albicios, conține o mare cantitate de pietre fiind predispus la uscare, blochează pătrunderea magneziului și a fierului. Este folosit la obținerea varului.




🔦 Observație

Solul calcaros are un aspect albicios si are o cantitate mare de pietre fiind predispus la uscare, blochează pătrunderea magneziului și a fierului.
Este un tip de sol lipicios și greu de lucrat cu el când este umed, iar vara se usucă foarte repede.
Deși absoarbe eficient umiditatea, solul calcaros favorizează și înghețul profund. În plus, nu reține în mod corespunzător substanțele nutritive, fapt care poate duce, spre exemplu, la cloroză (îngălbenirea) frunzelor.
Ia o lingură de sol și pune-o într-un vas, adăugând oțet. În cazul în care apar bule albe de dioxid de carbon, înseamnă că solul din grădina ta are un conținut crescut de carbonat de calciu.
Este folosit la obținerea varului.

📚

Solul este un amestec eterogen de materie organică (rădăcini de plante, mici organisme, resturi de vietăți aflate în descompunere care formează humusul) și materie anorganică (roci, apă, oxigen, dioxid de carbon, azot).

Substanțele minerale se pot găsi în sol în:

  • Cantitate mare - macroelemente - : siliciu, aluminiu, potasiu, calciu,fier, magneziu.
  • Cantitate mică - microelemente - : iod, fluor, brom, cobalt, mangan, cupru, molibden, crom etc.

Plantele nu se dezvoltă normal în solurile sărace în substanțe minerale.

Pentru a asigura solurilor substanțele nutritive necesare, se folosesc îngrășăminte naturale (mraniță-gunoi de grajd putrezit, compost-amestec de resturi de plante, cenușă etc.) sau îngrășăminte chimice (azotați, fosfați).

Importanța solului
  • Solul produce hrană și materii prime, 95 % din hrana pe care o consumăm provine direct sau indirect din sol.

  • Curăță apa potabilă.

  • Găzduiește organisme cu potențial farmaceutic.

  • Solul fertil previne eroziunea.

  • Reține apa și reduce riscurile de inundații.

  • Stochează cantități uriașe de carbon.

Anual în Europa dispar 1 000 km² de sol (suprafață egală cu a unui oraș precum Berlinul) ca urmare a extinderii orașelor și a infrastructurii.

Protejarea acestei resurse fragile neregenerabile este vitală pentru asigurarea unui viitor sănătos. Formarea a 2 cm de sol fertil poate dura până la 500 de ani.