II.14.2. Reacția de condensare a compușilor carbonilici cu substanțe aromatice.
Aldehidele și cetonele inferioare dau reacții de condensare cu compușii aromatici.
Cu importante aplicații practice este reacția de condensare a fenolului, care, în funcție de condițiile de reacție, formează diferiți compuși hidroxilici ce constituie monomeri pentru obținerea fenoplastelor (rășini formaldehidice).
- Fenolul cu metanalul, în mediu acid (HCl), formează derivați dihidroxilici ai metanului :
Derivații dihidroxilici ai difenilmetanului, prin policondensare în pozițiile orto și para ale nucleului aromatic, formează novolacul, un compus macromolecular filiform, termoplast. Soluția alcoolică a novolacului se întrebuințează la obținerea lacurilor și ca vopsea anticorozivă.
- Fenolul cu metanalul, în mediu bazic (NaOH), formează alcooli hidroxibenzilici:
Alcoolii hidroxibenzilici în pozițiile orto, orto' și para ale nucleului benzenic, la încălzire și prin policondensare, formează bachelita, o rășină sintetică din familia fenoplastelor. Bachelita se utilizează la fabricarea diferitelor materiale presate și laminate, la obținerea unor materiale și piese electroizolante (ștecăre, întrerupătoare, dulii, prize, carcase, prelungitoare), obiecte de uz industrial și casnic ( carcase de radiouri, de telefoane, mânere pentru tigăi, vase de gătit, uși și ferestre, pentru nasturi, scrumiere, vase pentru acumulatoare, carcase pentru transformatoare, diverse bijuterii) etc.