III.2.3. Acidul formic.
Naturaliştii din secolul al XV-lea au descoperit că anumite tipuri de insecte (furnici, termite, albine și gândaci) secretă un compus care le face mușcăturile dureroase. Acest compus a fost denumit acid formic, nume provenit de la cuvântul formica, care înseamnă furnică în latină.
Acidul formic (acidul metanoic) este cel mai simplu compus dintre toți acizii organici, având formula moleculară H2CO2 care poate fi scrisă desfășurat:
Acidul formic (acidul metanoic) are următoarea formula structurală:
🔥 Atenție! Acidul formic provoacă arsuri ale pielii şi leziuni oculare grave!
Acidul metanoic este un lichid incolor la temperatura camerei, cu un miros puternic înțepător. Are punctul de topire de 8,4ºC și un punct de fierbere de 100,8ºC. Este miscibil cu apă și cu solvenți organici polari (eter, acetonă, metanol, etanol etc.).
Acidul formic are un caracter acid mai puternic decât acidul acetic (CH3COOH).
Acidul formic, în prezența catalizatorilor de platină, se descompune în hidrogen molecular și dioxid de carbon:
HCOOH (l) → H2(g) + CO2(g)
Această proprietate permite acidului formic să fie considerat un mod sigur de stocare a hidrogenului.
Utilizările acidul metanoic:
- În concentrații mici se folosește ca și conservant alimentar, datorită efectului său antibacterian;
- Este folosit în agricultură, datorită proprietăților sale insecticide;
- Este folosit în industria textilă pentru vopsirea și rafinarea textilelor;
- Acidul formic se folosește ca solvent organic în industrie.