Skip to main content

II.20. Extindere: Transferul de putere într-un circuit electric de curent continuu

📚 Ce este o etichetă energetică?

Eticheta energetică ilustrează, prin culori, săgeți sau literele alfabetului, eficiența energetică a unui aparat electric de uz casnic.

Etichetele energetice le permit consumatorilor să economisească bani alegând produse care consumă mai puțină energie. Etichetele energetice au încurajat întreprinderile să creeze și să investească în proiectarea eficientă din punct de vedere energetic a produselor.

Etichetele energetice utilizate înainte de 1 martie 2021 arătau unde se situează aparatele electrocasnice achiziționate de pe piață pe o scară de la A la G, în funcție de consumul lor de energie. Clasa A (verde) era cea mai eficientă din punct de vedere energetic și clasa G (roșu) cea mai puțin eficientă. Datorită faptului că majoritatea aparatelor electrice de un anumit tip erau încadrate în clasa A, pe etichetele energetice utilizate înainte de 1 martie 2021 au fost adăugate și alte 3 clase: A+, A++ și A+++.

Pentru a-i ajuta pe consumatorii din UE să își reducă facturile la energie și amprenta de carbon, începând cu 1 martie 2021, a fost lansată o versiune complet nouă a etichetei energetice a UE, recunoscută pe scară largă, în toate magazinele și la toate punctele online de vânzare cu amănuntul. Schimbarea etichetelor energetice a fost necesară întrucât tot mai multe produse au obținut clasificarea A+, A++ sau A+++ conform scării utilizate înainte de 1 martie 2021, și de aceea s-a considerat că este necesară revenirea la o scară mai simplă A-G (în locul celei de la A+++ la D). Aceasta este mai strictă și este concepută astfel încât foarte puține produse să poată obține inițial clasificarea „A”, ceea ce permite includerea unor produse mai eficiente pe viitor. Produsele cele mai eficiente din punct de vedere energetic aflate actualmente pe piață au fost etichetate începând cu 1 martie 2021, în mod specific ca „B”, „C” sau „D”. Pe etichete au fost incluse o serie de elemente noi, inclusiv codul QR care face legătura cu o bază de date paneuropeană, permițându-le consumatorilor să găsească mai multe detalii despre produs

Noile etichete se aplică inițial unui număr de patru categorii de produse – frigidere și congelatoare, mașini de spălat vase, mașini de spălat rufe și televizoare (precum și alte monitoare externe). Vor urma etichete noi pentru becuri și lămpi cu surse de lumină fixe, iar în anii următori se vor adăuga și alte produse.

Iată cum putem recunoaște un produs reclasificat:



Conform estimărilor interne ale Comisiei Europene, economiile de energie finală totale realizate datorită acestor noi etichete se vor ridica, până în 2030, la 38 TWh/an, adică echivalentul consumului anual de energie electrică al unei țări precum Ungaria. Pachetul privind etichetarea energetică constituie o contribuție importantă la atingerea obiectivelor UE în materie de energie și climă.


Când transferul de putere de la o sursă electrică, de rezistență internă r și tensiune electromotoare E, la un aparat de rezistență R este maxim ?

Puterea transmisă de către sursă aparatului este :

📚

S-a constatat că puterea transmisă de către sursă aparatului electric este maximă atunci când rezistența aparatului (R) este egală cu rezistența internă a sursei (r).