III.10.3. Motoare electrice în curent alternativ.
Motoarele electrice funcționează în curent continuu și în curent alternativ.
Motoarele electrice în curent continuu sunt folosite în tracțiunea electrică la tramvaie, troleibuze, metrou, locomotive electrice și diesel electrice, locomotive de mină, acționarea unor mașini unelte, a laminoarelor etc.
Motoarele de curent alternativ sunt de două feluri:
a) motoare asincrone, la care frecvența de rotație a rotorului este mai mică decât frecvența curentului din stator;
b) motoare sincrone, la care frecvența de rotație a rotorului este egală cu frecvența curentului din stator.
Cele mai utilizate motoare sunt cele asincrone.
Motoarele asincrone monofazate (alimentate de la un alternator) au puteri mici (de la 20 W până la 1000 W), fiind folosite în aparate de uz casnic : uscătoare de păr, frigidere, mașini de spălat, aspiratoare, ventilatoare, râșnițe, aeroterme etc.
Motoarele asincrone trifazate (alimentate de la un generator trifazat) au puteri mari, fiind folosite în diferite ramuri industriale: la polizoare, strunguri, poduri rulante, macarale, pompe de apă etc.
Motoare asincrone trifazate de joasă tensiune cu rotorul în scurtcircuit au puteri cuprinse între 0,18 şi 22 KW, cu turaţie nominală de 1500 şi 3000 rot/min.
Construcția motorului asincron trifazat cu rotorul în scurtcircuit (colivie de veveriță):
1-carcasa motorului
2- cutia de borne
3- plăcuța de identificare
4-inel pentru manevrarea motorului
5- înfășurarea statorică
6- rotorul motorului
7- rulmenți
8- axul motorului
9- capace laterale
10- prezoane de fixare a capacelor
11- ventilator
12- capac ventilator
Prin bobinele statorului circulă curentul trifazat primit de la un generator trifazat. Acest curent generează câmp magnetic învârtitor, care se rotește cu viteză unghiulară constantă.
Câmpul magnetic învârtitor produs de stator induce în conductoarele rotorului t.e.m. care produce curenți electrici. Acțiunea reciprocă dintre curentul din conductorul rotorului și câmpul magnetic învârtitor produce forțe electromagnetice, care formează un cuplu de forțe ce rotește rotorul în sensul de rotație a câmpului învârtitor.
Motoarele asincrone trifazate cu rotorul în scurtcircuit nu produc scântei, fiind folosite în medii cu pericol de explozie : industria chimică, petrolieră, minieră etc. Ele au o construcție simplă și robustă, pornește singur din repaus, gabarit redus, posibilitatea alimentării la rețeaua industrială, randament bun.