III.12. Instalația electrică din gospodărie.
În instalația electrică a unei locuințe există minim două circuite, unul de iluminat și unul de prize.
O instalație electrică are în principal următoarele componente:
- tabloul electric cu siguranțe fuzibile,
- conductori,
- tuburi de protecție,
- doze de derivație și de aparataj, aparataje cum ar fi prize, întrerupatoare, comutatoare etc.
- consumatori electrici (receptoare electrice).
🔦 Observații
-
Contorul nu este inclus, deoarece acesta intră în proprietatea furnizorului,pe când cele enumerate mai sus sunt ale proprietarului de locuință. Contorul înregistrează consumul de energie electrică și permite facturarea lui.
-
Branșamentul electric este instalația electrică de joasă tensiune, care este executată de la linia electrică a furnizorului / distribuitorului de energie electrică până la consumator, iar demarcarea dintre furnizorul de energie electrică și consumator fiind contorul electric.
-
Aparatele electrice și instalația electrică a locuinței sunt prevăzute cu siguranțe fuzibile.
Deoarece toate aparatele electrocasnice funcţionează doar dacă sunt conectate la o priză electrică, ai fi tentat să afirmi că priza este o sursă electrică. Dar reamintindu-ne că sursa electrică este dispozitivul care produce curent electric, ne dăm seama că acest lucru nu se întâmplă la priză, ea fiind un dispozitiv intermediar între consumatorii electrici şi generatoarele electrice de la diverse centrale electrice.
La instalaţiile electrocasnice există două tipuri de prize:
- priza simplă a cărei soclu are 2 borne (fază și nul);
- priza cu împământare care are două borne şi o bornă legată la pământ (împământarea).
Priza cu împământare, cu toate că nu joacă un rol indispensabil în funcţionarea aparatelor, are un rol foarte important în securitatea din domeniul electricităţii. Fără aceasta la producerea accidentală a unui scurtcircuit, atingând carcasa metalică a unui aparat electric ar exista riscul electrocutării.
Cordoanele pentru alimentarea aparatelor cu carcase metalice (frigider, mașină de spălat etc.) au trei fire, care se conectează astfel :
- un fir este legat la borna fază
- un fir la borna nul (cu potențial electric zero)
- un fir la pământ, prin care carcasa metalică este conectată la pământ (cu potențial electric zero).
Aparatele electrice se leagă la priză cu ajutorul ștecărului, care pătrunde în orificiile prizei.
Cablul ștecărului are două fire, astfel încât dela una din bornele prizei, prin unul din fire, pleacă curentul electric spre aparatul electric, trece prin aparat și se întoarce la priză prin celălalt fir al cablului pentru a se închide circuitul electric.