IV.2. Defectele de vedere ale ochiului uman.
Defectele de vedere ale ochiului omenesc sunt :
1. Miopia este defectul de vedere când nu se văd clar obiectele îndepărtate. Imaginea obiectelor se formează în fața retinei, ochiul miop fiind prea convergent. Prin urmare miopia se corectează cu lentile divergente (negative).
2. Hipermetropia este defectul de vedere când nu se văd clar obiectele apropiate. Imaginea obiectelor se formează în spatele retinei, ochiul hipermetrop fiind prea puțin convergent. Prin urmare hipermetropia se corectează cu lentile convergente (pozitive).
Aplicații
Primii ochelari cu lentile slabe care corectau hipermetropia au apărut după anii 1200. După circa 200 de ani a fost descoperită tehnica fabricării ochelarilor cu lentile concave, astfel a putut fi corectată și miopia.
Majoritatea dintre noi petrecem mult timp în fața unui ecran: la birou, în fața unui computer, urmărind emisiunile la TV sau stând pe rețelele sociale. Toate aceste lucruri sunt resimțite de ochii noștri. Devin uscați, apar durerile de cap sau problemele cu somnul. Pentru a diminua aceste simptome, medicii recomandă folosirea ochelarilor de vedere cu protecție pentru calculator.
Atunci când îți sunt prescriși ochelarii de vedere, purtarea lor trebuie făcută conform sfaturilor medicale, în funcție de afecțiunea oculară. Dacă nu respecți aceste sfaturi sau uiți să porți ochelarii de vedere, riști să-ți expui ochii la un efort în plus sau chiar la agravarea problemelor oculare.
În caz de miopie, hipermetropie, astigmatism sau chiar presbiopie (când ai nevoie doar de ochelari de citit) dacă nu porți ochelari de vedere, provoci încordarea ochilor care duce la dureri de cap, lipsă de focalizare sau vederea dublă. Pe lângă disconfort lipsa purtării ochelarilor de vedere va conduce la o vedere și mai slabă.
🔦 Observație
Prezbitismul este același defect de vedere ca și hipermetropia și apare la persoanele în vârstă, datorită scăderii elasticității cristalinului.
👀 Experiment: De ce un om nu vede clar dub apă?
De ce un om nu vede clar obiectele când înoată sub apă? Care om, cu miopie sau cu hipermetropie, vede mai clar sub apă?
Chiar dacă apa este limpede noi nu vedem clar în apă, deoarece apa are indicele de refracție aproximativ egal cu cel al umoarei apoase și sticloase astfel încât refracția luminii în ochi se produce puțin diferit ca în aer. În apă imaginea obiectelor nu se mai formează pe retină (ca în aer), ci în spatele ei și de aceea obiectele se văd cețoase (ca la hipermetropi).
Miopii văd mai clar sub apă decât oamenii normali sau cei cu hipermetropie, deoarece imaginea obiectelor la ei în aer se formează în fața retinei, iar sub apă se va deplasa mai spre retină.
Ochelarii de scafandru au lentile plan-concave (convergente), goale în interior, pentru ca lumina să intre în aerul din interiorul căștii și vederea să aibă loc ca în aer.
Aplicații
- Lumina naturală, dar și cea artificială este foarte importantă pentru om. Ea ajută la sintetizarea vitaminei D care fixează calciul în oase și mărește imunitatea corpului, dă o stare de bună dispoziție.
Când vine iarna și zilele se micșorează simțitor, o persoană din trei resimte o schimbare a nivelului energetic, a tonusului fizic și psihic.
-
Ochiul omenesc are două imperfecțiuni.
-
Ochiul nu poate deosebi detalii separate (de exemplu două puncte alăturate) sub un unghi mai mic de un minut de arc. Spre exemplu nu poți vedea distinct ochii unei persoane de la mai mult de 200m.
-
O altă imperfecțiune a ochiului este faptul că retina sa este impresionată de o imagine formată pe ea timp de 0,1 s. Dacă în acest interval de timp privim un alt obiect, noi nu îl vedem, fiindcă retina este ocupată cu imaginea formată pe ea. Dacă privim imagini care se succed mai repede de 0,1 s, avem senzația că ele se contopesc într-o mișcare continuă, deoarece ochiul nostru nu vede trecerea de la o imagine la alta. Din această cauză, atunci când vedem desenele animate, care sunt mai multe cadre (fotografii) care se derulează într-o secundă, ni se pare acțiunea continuă. Pelicula cinematografică este alcătuită din 24 de cadre pe secundă. Slow motion sau redare cu încetinitorul este o metodă prin care putem încetini o filmare făcută la mai multe cadre pe secunda decât este normal (24). Ca sa putem face Slow Motion în condiții de calitate, trebuie ca mai întâi să filmăm la peste 48 de cadre pe secundă. Există camere video care filmează cu 10000 de cadre pe secunde și care surprind detalii care cu ochiul liber nu le putem vedea.
-
👀 Experiment: Descoperă un fenomen invizibil ochiului uman
🔥 Atenție! Când lucrezi cu obiecte ascuțite ai grijă să nu te înțepi!