IV.1.3. Energia termică
Este energia dată de mișcarea continuă și dezordonată a particulelor unui corp (atomi sau molecule).
Când un corp este încălzit el primește căldură (energie) de la un corp mai cald. Moleculele iuți din corpul cald vor suferi ciocniri cu moleculele lente din corpul mai rece, cedându-le energie cinetică. Prin miliarde de miliarde de ciocniri are loc un transfer de energie cinetică de la o moleculă la alta până când cele două corpuri vor avea aceeași temperatură (temperatură de echilibru termic) și aceeași energie.
Ceea ce la nivel macroscopic este un proces lent de schimb de căldură între două corpuri cu temperaturi diferite și puse în contact termic, la nivel microscopic este un proces de ciocniri continue și un haos de neimaginat.
Când scade temperatura corpului, scade și energia lui și particulele au o viteză din ce în ce mai mică. La temperatura de zero absolut (0K = - 273,15 °C) în toate corpurile din natură agitația moleculară încetează domnind repausul absolut.
Dar ce se întâmplă când încălzim foarte mult un gaz ? Crescând foarte mult temperatura, ciocnirile dintre particule devin atât de puternice, încât atomii își pierd electronii de pe orbite. Spunem că atomii se ionizează și gazul a devenit plasmă caz în care va emite radiație luminoasă, infraroșie și ultravioletă.
Plasma este cea de-a patra stare de agregare a materiei și o găsim în tuburile fluorescente de iluminat sau pentru reclame, în flacără, în fulgere, în stele etc.