Skip to main content

III.18.4. Culorile primare din optică

📚

Lumina naturală, dar și cea artificială este foarte importantă pentru om. Ea ajută la sintetizarea vitaminei D care fixează calciul în oase și mărește imunitatea corpului, dă o stare de bună dispoziție.

Când vine iarna și zilele se micșorează simțitor, o persoană din trei resimte o schimbare a nivelului energetic, a tonusului fizic și psihic.

📚

Culorile care le vedeți pe ecrane (TV, telefon, laptop etc.) sunt rezultatul amestecului celor trei culori primare din optică:




Dacă proiectezi pe un perete trei fascicule colorate în culorile primare din optică, vei obține o pată albă, iar amestecul de două culori formează diferite nuanțe.



Culorile pe care le vedem sunt pur și simplu diferite lungimi de undă care se reflectă într-un obiect. Ochiul nostru percepe acea lungime de undă ca o culoare în spectru. Ideea de bază pentru formarea nuanțelor este că fiecare culoare se combină cu cea de lângă ea în diverse cantități și astfel se obțin nuanțele.


Retina ochiului uman este formată din două tipuri de celule:

  • celule cu conuri

  • celule cu bastonașe

Celulele cu conuri sunt responsabile pentru percepția culorii iar celulele cu bastonașe pentru percepția contrastelor de lumină-umbră.

Persoanele cu vedere normală au trei tipuri diferite de celule cu conuri, fiecare dintre ele fiind responsabilă pentru o anumită gamă de culori:

  • conurile L pentru culoarea roșie,

  • conurile S pentru culoarea albastră

  • conurile M pentru culoarea verde.

L, S și M se referă la domeniul spectrului de culori percepute: L reprezintă lungimile de undă lungă, S lungimile de undă scurtă și M lungimile de undă medie. Lungimea de undă a luminii care pătrunde în ochi stimulează pigmenții de culoare din conuri, declanșând astfel diferite senzații de culoare în creier.

În cazul în care un tip de con nu funcționează corect sau nu funcționează deloc, limitează abilitatea de percepție a culorilor, cauzând daltonism sau acromatopsie. Conurile sunt active doar la un anumit nivel de luminozitate. Pe întuneric funcționează doar celulele cu bastonașe. De aceea pe întuneric nu percepem culorile.

Persoanele cu acromatopsie percep doar anumite culori, deoarece o parte din celulele receptoare din retină - conurile - nu funcționează corect. Există diferite tipuri de acromatopsii. Cea mai frecventă acromatopsie este daltonismul.

📚

Culorile primare din pictură / tipografie sunt: magenta, cyan și galben.

În tipografie se mai adaugă și negru pentru o mai bună claritate a scrisului sau fotografiilor color.

👀 Experiment: Culorile primare din tipografie