Skip to main content

VI.3. Undele seismice

📚

Cutremurul (seismul) este o mișcare a Pământului generată de mișcarea plăcilor tectonice sau de un vulcan care erupe.

📚


Cutremurele submarine pot declanșa formarea unor valuri uriașe (de până la 30 m) fiind numite tsunami în Oceanul Pacific.



Undele seismice au două componente:

  • Unde primare (P), unde longitudinale, cele mai rapide de 6km/s și cele mai periculoase.

  • Unde secundare (S), unde transversale, cu o v = 4km/s

🔦 Observații

Hipocentrul unui cutremur reprezintă locul de declanșare a unui cutremur (focar seismic) din adâncul scoarței pământului, acolo unde au avut loc deplasări de straturi.

Epicentrul unui cutremur reprezintă proiecția pe suprafața terestră a hipocentrului cutremurului.



🤔 Pentru curioși - Cele mai puternice cutremure din istoria modernă

USGS, Institutul de studiere a seismelor din Statele Unite a realizat un clasament al celor mai puternice cutremure din istoria modernă.

9,5 grade - Valdivia, Chile - 22 mai 1960. Cel mai puternic cutremur înregistrat vreodată în lume. A dus la moartea a aproximativ 6.000 de oameni, iar pagubele au fost uriașe, nu atât de mult din cauza seismului, cât datorită tsunamiului de 25 de metri produs ulterior.

9,2 grade – Alaska – 27 martie 1964. Cutremurul a provocat 139 de decese și mai multe pagube materiale. Mișcarea telurică a seismului de 9,2 grade a durat patru minute și treizeci și opt secunde fiind cel mai puternic înregistrat în istoria Americii de Nord.

9,1 grade – Insulele Andaman, Sumatra – 26 decembrie 2004. Cutremurul din Oceanul Indian, cu epicentrul pe coasta de vest a Sumatrei a fost cel mai devastator din istorie. Valurile tsunami provocate de acesta au dus la moartea a 230-280.000 de oameni din 14 țări. Indonezia a fost cea mai afectată țară, urmată de Sri Lanka, India și Thailanda. A fost cutremurul cu cea mai lungă durată înregistrată de seismologi între 8,3 și 10 minute și a făcut ca întreaga planetă să se miște cel puțin un centimetru.

9,1 grade – Tōhoku, Japonia – 11 martie 2011. Cutremurul s-a produs în apropierea orașului japonez Sendai, aflat pe coasta de est a Japoniei și a provocat valuri tsunami de până la zece metri înălțime. Cutremurul este considerat ca fiind cel mai mare din istoria Japoniei. În urma seismului a fost declarată stare de urgență nucleară în Japonia din cauza unor probleme la centralele nucleare Fukushima I și Fukushima II din Prefectura Fukushima.

9,0 grade – Kamchatka, Russia – 4 noiembrie 1952. Acesta a fost primul cutremur din istorie înregistrat de aparatura de specialitate și care a provocat valuri tsunami de peste 13 metri. Din fericire nicio persoană nu a murit în urma acestui seism, dar valurile au provocat daune în valoare de un milion de dolari.

8,8 grade – Maule, Chile – 27 februarie 2010. Cutremurul din Chile a fost al doilea cel mai puternic cutremur care a avut loc în Chile. Hipocentrul s-a aflat la o adâncime de 35 km. Cutremurul inițial a fost urmat de peste 70 de mișcări seismice de intensitate mai redusă. Din epicentru, cutremurul a avut o rază de 200 km. În orașul Concepción (peste 215.000 locuitori) s-au înregistrat cele mai mari pagube materiale și cei mai mulți morți. Circa 2 milioane de oameni au suferit direct sau indirect de pe urma cutremurului.

8,8 grade – Esmeraldas, Ecuador – 31 ianuarie 1906. Cutremurul a avut loc în largul coastei Ecuadorului, lângă orașul Esmeraldas, a avut o magnitudine de moment de 8,8 și a declanșat un tsunami distructiv care a cauzat cel puțin 500 de victime pe coasta Columbiei. Cele mai mari daune provocate de tsunami au avut loc pe coasta dintre Río Verde, Ecuador și Micay, Columbia. Estimările numărului de decese provocate de tsunami variază între 500 și 1500.

8,7 grade – Insulele Rat, Alaska – 2 aprilie 1965. Cutremurul a avut o magnitudine de 8,7 și a declanșat un tsunami de peste 10 m pe insula Shemya, dar a provocat daune foarte mici.

8,6 grade – Assam, Tibet – 15 august 1950. Epicentrul a fost situat în Dealurile Mishmi, la est de Himalaya, într-o zonă disputată astăzi de China și India. Cutremurul a fost distructiv atât în Assam (India) cât și în Tibet (China), iar între 1.500 și 3.300 de oameni au fost uciși.