Skip to main content

VI.1.1. Generalități

📚

Oscilația mecanică (vibrația) reprezintă mișcarea simetrică (de o parte și de alta) a unui corp față de o poziție de echilibru, repetată periodic (la intervale de timp egale).

📚

Oscilatorul este corpul care efectuează oscilații.

📚

Mișcarea oscilatorie are loc cu transformarea energiei dintr-o formă în alta (energie cinetică în energie potențială și invers).

📋 Exemple de oscilatori
  1. Pendul gravitațional: un corp suspendat de un fir inextensibil, ridicat într-o parte și lăsat liber, efectuează oscilații în jurul poziției de echilibru (verticală). Mișcarea pendulului este cea mai simplă mişcare oscilatorie. Dacă deplasăm pendulul într-o parte şi apoi îi dăm drumul, el revine spre poziţia de echilibru, dar în virtutea inerţiei îşi continuă drumul de cealaltă parte a poziţiei de echilibru, de unde apoi se întoarce.

  1. Pendul elastic: un corp suspendat de un resort, tras în jos și lăsat liber, efectuează o mișcare în sus și în jos față de poziția de echilibru.

  1. Un leagăn scos din poziția de echilibru (verticală) execută mișcări de o parte și de alta față de această poziție.

  1. O lamă elastică de oțel mișcată într-o parte se alungește și se comprimă și apoi revine la poziția de echilibru datorită forței elastice.



  1. O coloană de apă dintr-un tub U, dacă suflăm la gura unei ramuri se produce o denivelare a apei și coloana de lichid oscilează de-o parte și de alta, sub acțiunea greutății sale.

  1. Mișcarea du-te-vino a ștergătoarelor de parbriz.

  1. Mișcarea du-te-vino a pistoanelor unui motor.



  1. Bătăile aripilor unei păsări (pasărea colibri are o viteză a bătăilor aripilor de 50-80 bătăi pe secundă).



  1. Pulsul reprezintă numărul de bătăi (oscilații) pe care inima le face într-un minut, care în stare de repaus este de 60-100 de bătăi pe minut.