III.7. Energia mecanică
Energia mecanică a unui corp este egală cu suma dintre energia cinetică (Ec) și energia potențială, gravitațională ( Epg ) și elastică ( Epe ) a corpului:
Teorema de variație a energiei mecanice:
“Variația energiei mecanice a unui corp sau a unui sistem de corpuri este egală cu lucrul mecanic al forțelor neconservative ce acționează asupra corpului în decursul variației considerate“.
Forțele neconservative sunt forțele al căror lucru mecanic depinde de drumul parcurs, cum ar fi forța de frecare, forța de tracțiune etc.
În practică se utilizează frecvent kilowattul – oră, pentru exprimarea cantităților de energie electrică sau energie termică. Un kilowatt-oră, notat kWh, este o unitate de măsură pentru energie, egală cu cantitatea de energie transferată de un proces care dă sau primește o putere de un kilowatt timp de o oră . Ca să transformăm în joule (J), transformăm kW în W și ora în secunde:
1 kWh = 1000 W ∙ 3600 s = 3600000 J.
1. Un șifonier de 50 kg aflat într-un camion, coboară de la înălțimea de 1 m, pe o platformă oblică ajungând la o viteză de 36 km/h la baza acestui plan înclinat. Calculează lucrul mecanic al forței de frecare asupra șifonierului în timpul coborârii lui.
Rezolvare:
Scriem datele problemei și transformăm în SI:
Scriem ecuația teoremei de variație a energiei mecanice și înlocuim datele problemei.
Care este tipul energiei mecanice ilustrată în următoarele trei imagini a,b,c?
a) ......................................................
b) ......................................................
c) ......................................................