III.2.3. Seria activității chimice a metalelor
Metalele au caracter chimic metalic și caracter electrochimic electropozitiv (formează ioni pozitivi prin cedare de electroni).
Caracterul metalic crește odată cu scăderea energiei de ionizare și variază periodic în funcție de distanța electronilor de valență față de nucleu și de numărul electronilor cedați.
🔦 Observație
Cesiul (Cs) are cel mai pronunțat caracter metalic și este cel mai electropozitiv metal.
Seria activității chimice a metalelor (Beketov-Volta) constituie o clasificare a metalelor după caracterul lor electrochimic, astfel metalele sunt așezate în ordinea descrescătoare a caracterului lor metalic și, implicit, a reactivităţii lor.
Cu cât metalul este așezat mai la începutul seriei de activitate, cu atât el cedează mai ușor electronii de valență, trecând la ionul corespunzător și, deci, este mai reactiv din punct de vedere chimic.
🔦 Observație
Caracterul metalic influențează nu numai reactivitatea elementelor, ci și proprietățile compușilor lor (de exemplu tăria bazelor).
👀 Experimente
Pentru a înțelege cum scade reactivitatea metalelor în acestă serie să vedem diferite experimente cu reacții de substituție.
I. Reacția de ardere are loc diferit la metale:
- Sodiul reacționează la rece cu oxigenul din aer (din acest motiv se păstrează sub petrol).
- Magneziul sub formă de bandă reacționează la cald cu oxigenul, cu o flacără orbitoare.
- Aluminiul sub formă de bandă nu reacționează cu oxigenul (el se acoperă cu un strat de oxid de aluminiu). Sub formă de pulbere, aluminiul reacționează la cald cu oxigenul, cu scântei.
II. Reacția cu apa are loc diferit la metale:
- Sodiul reacționează energic (chiar violent) și la rece cu apa.
- Magneziul trebuie încălzit pentru a reacționa cu apa.
- Aluminiul nu reacționează cu apa nici măcar la cald.
III. Reacția metalelor cu acizii
- Metalele aflate înaintea hidrogenului în seria activităţii metalelor, înlocuiesc hidrogenul din molecula de acid, formând o sare și eliberează hidrogenul.
- Metalele aflate după hidrogen în seria activităţii metalelor nu scot hidrogenul din acizi.
IV. Reacția metalelor cu săruri poate avea loc numai între un metal și sărurile metalelor aflate după el în Seria activității chimice a metalelor.
- Aluminiul poate scoate orice metal aflat după el în serie (Zn, Fe, Pb, Cu, Hg, Ag) din compușii acestora
- Aluminiul nu poate scoate potasiul (K), calciul (Ca), sodiul (Na), magneziul (Mg) din compușii lor.