II.5.3. Proprietățile fizice ale arenelor.
-
Benzenul este un lichid incolor, extrem de inflamabil și volatil, se solidifică la 5,5 °C, cu temperatura de fierbere de 80,1 °C. La 20 °C are o densitate de 0,88 g/cm3. Este foarte solubil în solvenți organici polari, iar în apă se solubilizează mai greu. Are un miros caracteristic. Amestecul format din vapori de benzen și aer este foarte inflamabil, compusul aprinzându-se la -11 °C. Benzenul arde cu o flacără galbenă, formând apă și dioxid de carbon, fumegând, indicând astfel conținutul ridicat de carbon.
-
Toluenul este o hidrocarbură aromatică lichidă, incoloră, inflamabilă, insolubilă în apă. Are o densitatea de 0,8669 g/cm3 (la 20 °C).
-
Naftalina este o substanță solidă, cristalină, albă, cu miros caracteristic pătrunzător, care sublimează la temperatura camerei.
-
Antracenul este o substanță solidă, cristalizată în sistemul monoclinic. În stare pură are formă de cristale incolore, cu fluorescență violetă; sublimează. Are punctul de topire 217° C, punctul de fierbere 339,9° C, densitatea 1,25 g/cm3. Antracenul este insolubil în apă, solubil în hidrocarburi, în alcool, în eter, în cloroform.
-
Fenantrenul cristalizează în plăci, iar cristale sunt incolore, strălucitoare. Densitatea este 1,063 g/cm3, iar punctul de topire 100,35 °C și punctul de fierbere 340 °C. Este solubil în alcool, eter, benzen, sulfură de carbon și acid acetic, dar este insolubil în apă. Poate fi folosit pe post de combustibil.
-
Difenil (fenilbenzen sau lemonen) are cristale incolore și are un miros aromatic caracteristic.