II.1.6. Acțiunea alcanilor asupra mediului.
Alcanii pot fi întâlniți oriunde în Univers (în atmosfera unor planete precum Jupiter, Saturn, Neptun) și nu doar pe Pământ.
Metanul este un gaz cu efect de seră cu o pondere destul de mare, contribuind la încălzirea atmosferei terestre. Plantațiile de orez produc metan în timpul procesului de creștere a plantei.
Urme de gaz metan (aproximativ 0,0001% ) se găsesc în atmosfera Pământului, produse în principal de către organisme, cum ar fi Archaea, situată, de exemplu, în intestine de vaci .
Cele mai importante surse comerciale de alcani sunt gazele naturale şi petrolul.Gazele naturale contin în principal metan şi etan, cu mici cantităţi de propan si butan. Petrolul este un amestec de alcani lichizi şi alte hidrocarburi.
🔥 Metanul, etanul, propanul și butanul sunt gaze inflamabile și explozive.
De asemenea, inhalarea lor este periculoasă. Ele pot cauza sufocare, somnolență, pierderea cunoștinței prin inhalare.
Benzina dizolvă grăsimile de la nivelul membranelor celulelor, determinând iritații, inflamații și arsuri chimice.
Inhalarea vaporilor de benzină afectează grav plămânii, deoarece dizolvă grăsimile solide sau lichide. Se recomandă folosirea mănușilor de cauciuc la manipularea benzinei și evitarea inhalării vaporilor de benzină.
Deversările de petrol sau de benzină în ape împiedică schimbul de oxigen între aer și apă, provocând moartea faunei și vegetației subacvatice.