V.2.2. Dezintegrarea radioactivă și radiațiile alfa, beta și gamma.
- V.2.2.1. Dezintegrarea alfa.
- V.2.2.2. Dezintegrarea beta minus.
- V.2.2.3. Dezintegrarea beta plus.
- V.2.2.4. Dezintegrarea gamma.
- V.2.2.5. Legea dezintegrării radioactive. Timpul de înjumătățire.
- V.2.2.6. Puterea de penetrare a radiațiilor alfa, beta și gamma.
- V.2.2.7. Aplicațiile radiației alfa, beta și gamma.
Dezintegrarea radioactivă (radioactivitatea/ transmutația nucleară naturală) este fenomenul spontan prin care nucleul unui izotop radioactiv instabil se transformă în alte nuclee prin emisia unor radiații nucleare.
În funcție de radiația emisă putem avea dezintegrare alfa, beta sau gamma.
V.2.2.1. Dezintegrarea alfa.
Exemplu de dezintegrare alfa:
V.2.2.2. Dezintegrarea beta minus.
🔦 Observații
• Inițial s-a crezut că la fiecare dezintegrare β- se emite doar o singură particulă (electron), dar măsurând energia electronilor emiși prin dezintegrare β- s-a constatat că energia acestora este cuprinsă între zero și energia pierdută de nucleu prin dezintegrare, spre deosebire de particulele α emise de aceeași substanță radioactivă, care au întotdeauna aceeași energie. Deci, rezultă că la dezintegrarea beta lipsește o parte însemnată a energiei pierdute de nucleul radioactiv asociată cu o lipsă în valoarea spinului și cu o abatere de la conservarea impulsului. Soluția acestei probleme a fost dată în anul 1930 de Wolfgang Pauli, care a emis ipoteza că în reacția de dezintegrare beta mai apare o particulă, care este responsabilă cu "furtul" de energie. Această particulă, la sugestia lui Enrico Fermi, a obținut numele de neutrino (cu simbolul niu, ν), ceea ce în italiană înseamnă „micul neutron”. Neutrinul (ν) este o particulă neutră din punct de vedere electric și cu masa de repaus aproape nulă. Antiparticula ṽ este antineutrinul. În dezintegrarea beta minus un neutron este transformat într-un proton prin emisia unui electron însoțită de un antineutrin.
n0 → p+ + e- + ṽ
Iată de ce nucleul atomului Z are cu un proton în plus față de nucleul atomului X.
Pe cale experimentală, neutrinul și antiparticula asociată, antineutrinul, au fost puse în evidență în anul 1956 de către Tsung-Dao și Chen Ning Yang.
Neutrinul și antineutrinul sunt particule foarte greu de detectat experimental, deoarece nu au sarcină electrică și interacționează foarte slab cu materia (prin forța nucleară slabă). Detectoarele de neutrini detectează numai câțiva neutrini pe zi din miliardele de neutrini care ajung acolo.
• Chiar dacă nucleul nu conține electroni, electronii emiși de nuclee sunt identici cu cei din învelișul electronic, apărând în procesul de transformare, numit dezintegrare beta minus a nucleului. Dezintegrarea β- constă în emisia spontană de electroni de către unele nuclee ce au neutroni în exces.
V.2.2.3. Dezintegrarea beta plus.
În luna octombrie a anului 1933, Joliot Curie comunica o lucrare despre dezintegrarea beta plus (β+), care este specifică nucleelor ce au în exces protoni și care are loc cu emisie de pozitroni β+ și neutrino.
🔦 Observații
• Nici particula beta, nici antineutrinul asociat cu acesta nu există în nucleu înainte de dezintegrarea beta, dar sunt create în procesul de dezintegrare. Prin acest proces, atomii instabili obțin un raport mai stabil dintre protoni și neutroni.
• Reacțiile beta cu emisie de pozitroni au loc doar în nucleele artificial radioactive, unde energia nucleului atomului inițial este mai mică decât energia nucleelor atomilor rezultați. Ele nu au loc spontan în natură, întrucât, pentru a avea loc, ar avea nevoie de o cuanta de energie inițială.
V.2.2.4. Dezintegrarea gamma.
Paul Villard, un chimist și fizician francez, a descoperit radiația gama în 1900, studiind radiațiile emise de radiu. În 1903, Ernest Rutherford i-a dat denumirea de radiație gamma.
Razele (radiațiile) gamma (notate cu litera grecească gamma, γ), sunt radiații electromagnetice (fotoni) rezultate în urma dezintegrărilor radioactive ale nucleul atomic (alfa și beta). Ele nu au sarcină electrică și nici masă de repaus, având ca orice radiație electromagnetică viteza luminii.
Radiația gamma apare din dezintegrarea nucleului atomic de la o stare de energie înaltă la o stare de energie mai scăzută. Radiația gamma ionizează atomii (sunt radiații ionizante) și sunt astfel periculoase din punct de vedere biologic.
Dezintegrarea γ însoțește dezintegrarea α sau β. Astfel, în urma emisiei unei particule α sau β (electron sau pozitron) nucleul rămâne uneori într-o stare energetică superioară și emite un foton γ, trecând în starea fundamentală. Prin emisia unei cuante γ, nucleul se dezexcită, fără să își modifice numărul atomic Z și nici numărul de masă A. Energia radiației gamma este egală cu diferența dintre energiile celor două stări.
Radiațiile gamma au cea mai mare energie și putere de pătrundere în substanțe dintre toate radiațiile electromagnetice, fiind extrem de periculoase și distrugând celulele vii. Radiații γ sunt emise în bombe atomice, explozii solare, în dezintegrările nucleele atomilor. Ele au frecvența cuprinsă între 3 ∙ 1019 Hz – 3 ∙ 1022 Hz și lungimea de undă de 5 ∙ 10-12m - 10-16m.