IV.1. Determinism și predictibilitate
Determinismul este un concept filozofic potrivit căruia orice eveniment din Univers (fenomen fizic, chimic, biologic, social, psihologic etc.) se explică prin înlănțuiri de cauze şi efecte, astfel încât nimic nu are loc pur întâmplător.
Teoria atomistă, fondată de filozoful materialist Leucip și continuată de Democrit, Epicur și Lucrețiu, susținea că toate evenimentele lumii au loc datorită interacțiunilor mecanice ale atomilor din care sunt alcătuite corpurile. Determinismul se bazează pe ideile de materialism și cauzalitate.
Isaac Newton a pus fundamentul determinismului în științele moderne prin enunțarea principiilor dinamicii, care determină în mod științific mișcarea unui corp în diferite sisteme mecanice. Fizica newtoniană prevede și determină cu precizie mișcarea unui obiect, cunoscând starea acestuia și condițiile inițiale ale sistemului (valori ale măsurătorilor sistemului fizic). Prin îmbunătățirea preciziei măsurătorilor și cunoașterea tuturor tipurilor de interacțiuni ale sistemului studiat cu mediul său se vor apropia observațiile experimentale (practice) privind starea finală a unui sistem fizic de rezultatele prognozate de teorie.
Celebrul matematician, astronom și fizician francez, Pierre-Simon Laplace credea cu tărie în determinismul cauzal, așa cum s-a exprimat în următorul citat: