IV.4.Circuite integrate.
Circuitul integrat (cipul) este un ansamblu complex de conductori și semiconductori miniaturizați și integrați într-o componentă unică pentru a îndeplini o funcție specifică. El este alcătuit din mai multe componente electrice și electronice interconectate, pasive și active, situate pe o plăcuță de material semiconductor (de exemplu, din siliciu), pus într-o capsulă etanșă prevăzută cu elemente de conexiune electrică spre exterior, numite terminale sau pini („piciorușe”).
Circuitele integrate au revoluționat lumea echipamentelor electronice, datorită cerinței actuale de miniaturizare și a reducerii consumului de energie electrică.
În anul 1960, un grup cercetători de la Fairchild Semiconductor a creat primul circuit integrat semiconductor operațional, folosind ideile mai multor cercetători, ca Noyce, Hoerni, Kilby, Lehovec și alții.
Circuitul integrat este numit și cip, de la cuvântul englez chip. Prescurtarea numelui în engleză este IC, de la integrated circuit, iar prescurtare în română este C.I.
Cele mai cunoscute tipuri de circuite integrate sunt microprocesoarele, care sunt folosite la calculatoare, telefoane mobile și alte dispozitive mobile.
Din punct de vedere al semnalelor prelucrate (procesate) circuitele integrate pot fi:
- analogice, circuitele integrate care procesează semnale analogice;
- numerice (digitale), care procesează semnale digitale;
- circuitele integrate cu semnal mixt (hibride), care procesează atât semnalele analogice, cât și semnalele digitale.
Circuitele analogice sunt în general circuite la care semnalul de ieșire variază continuu în timp, urmărind după o anumită lege variația semnalului de la intrare. Aceste circuite prelucrează sau generează semnale continue în amplitudine, polaritate sau frecvență, pentru realizarea unor funcții analogice ca : generare, amplificare, modulare, demodulare, redresare, translatare de frecvență, multiplicare, și demultiplicare etc. Exemple de circuite integrate analogice : amplificatoarele electronice, stabilizatoarele de tensiune continuă, amplificatoare-demodulare semnale de radiofrecvență, circuit baleaj vertical televizoare cu tub cinescop etc.
Circuitele numerice (digitale sau logice) sunt acele circuite care prelucrează semnale binare, adică semnale care pot avea numai două valori; fiecare valoare corespunzând unui număr binar, fie acesta 0 sau fie acesta 1. Circuitele digitale realizează funcții logice sau de memorare și utilizează dispozitive electronice care lucrează numai în două stări, obișnuit în blocare sau în conducție. Exemple de circuite integrate digitale : unități aritmetico logice (ALU), TTL, CMOS, microcontrolere etc.