III.9.6. Măsuri de protecție la utilizarea fasciculelor laser.
Radiația laser face parte din categoria de risc a radiațiilor neionizante.
La utilizarea fasciculului laser există o probabilitate redusă de rănire, însă rănile provocate de radiația optică intensă pot fi grave și cu consecințe ireversibile.
Riscuri directe:
• orbire temporară sau permanentă prin expunere la intensitate luminoasă vizibilă și invizibilă;
• arsura directă prin expunerea la radiație laser intensă;
• leziuni cutanate la expunere prelungită la radiație laser ultravioletă;
• expunere prelungită la radiație laser X.
Riscuri indirecte:
• risc de incendiu prin expunerea materialelor inflamabile;
• emisie de substanțe toxice, substanțe cancerigene, nanoparticule etc. în timpul experimentelor cu laser;
• risc de electrocutare datorită surselor de alimentare a laserilor;
• risc asociat radiațiilor ionizante în cazul laserilor de foarte mare putere în experimente de producere de particule accelerate (electroni, protoni).
Indicatoare pentru semnalarea pericolelor LASER și recomandarea echipamentului individual de protecție
Clasificarea laserilor după gradul de risc de accident
- Clasa I cuprinde laserii considerați nepericuloși, având proiectați zona de acționare a fasciculului laser acoperită în totalitate și la care nu există posibilitatea apariției unor reflexii nedorite. Pot fi periculoși dacă utilizatorul privește fasciculul laser prin dispozitive optice (lupe sau telescoape). Este cea mai sigură clasă și nu necesită din partea operatorilor umani care deservesc echipamentul laser să poarte echipament de protecție optică (ochelari speciali sau mască). De exemplu, laserii de putere sub 0,4 μW de la imprimantele laser.
- Clasa II include laserii care emit în domeniul vizibil, unde este prezentă reacția de clipire și nu prezintă pericol dacă sunt priviți momentan, dar pot afecta vederea dacă sunt priviți o perioadă mai mare de timp. Deci, sunt siguri numai pentru expuneri pe termen scurt cu ochiul neprotejat. Au puterea sub 1 mW.
- Clasa IIIa cuprinde laserii care nu afectează vederea dacă sunt priviți momentan, dar pot afecta vederea dacă sunt focalizați prin instrumente optice și priviți un timp mai îndelungat. Au puterea cuprinsă între 1 mW și 5 mW.
- Clasa IIIb include laserii care prezintă pericol pentru ochi și pentru piele, atât în fascicul direct, cât și în fascicul reflectat. Reflexia difuză este mai puțin periculoasă. Au puterea cuprinsă între 5 mW și 500 mW.
- Clasa IV include laserii care prezintă pericol pentru ochi și pentru piele, atât în fascicul direct, cât și în fascicul reflectat. Reflexia difuză este la fel de periculoasă. Prezintă pericol de ardere a pielii și de declanșare de incendii. Au puterea mai mare de 500 mW.
Observație
Identificarea unor astfel de echipamente laser se poate realiza privind eticheta lipită pe camera rezonantă pe care este inscripționat cuvântul OEM, alături de care se regăsește cuvântul CLASS IV.
Laserul de la Măgurele a ajuns la 10 PW, puterea pentru care a fost construit, au anunțat echipa de cercetare și guvernul. Cel mai puternic laser din lume funcționează de anul acesta în România.