II.2.1. Producerea oscilațiilor electromagnetice libere într-un circuit LC.
👀 Experiment: Studiul descărcării unui condensator printr-o bobină
În studiul circuitelor RLC de curent alternativ s-a constatat faptul că se poate realiza starea de rezonanță dacă tensiunea de alimentare a circuitului are o perioadă de oscilație egală cu perioada proprie de oscilație a circuitului. În cele ce urmează vom studia în ce condiții un circuit RLC poate produce oscilații electromagnetice libere, adică oscilații libere ale tensiunii și intensității.
-
Când comutatorul K1 este pe poziția 1, condensatorul se încarcă cu sarcina Q.
-
Când comutatorul K1 este pe poziția 2, condensatorul se poate descarca pe un circuit în care poate predomina efectul rezistiv sau inductiv.
-
Cu ajutorul osciloscopului electronic și al comutatorului K2 se poate vizualiza graficul variației în timp a tensiunii la bornele condensatorului când K2 este pe poziția 3 și graficul variației intensității curentului electric de descărcare când K2 este pe poziția 4. Când avem K2 un comutator electronic, pe ecranul osciloscopului apar simultan cele două grafice.
1) Dacă în circuit predomină efectul rezistiv, avem:
În acest caz descărcarea condensatorului este aperiodică, deoarece energia înmagazinată de condensator la încărcare se transformă în căldură prin efect Joule. T.e.m. de autoinducție este insuficientă pentru a produce reîncărcarea condensatorului schimbându-i polaritatea.
2) Dacă în circuit predomină efectul inductiv, avem:
În acest caz descărcarea condensatorului este periodică. La descărcarea condensatorului pe o bobină, oscilațiile tensiunii la bornele condensatorului sunt însoțite de oscilații ale intensității curentului electric prin circuit, acestea datorându-se numai energiei inițiale acumulată de condensator.
Circuitul format dintr-un condensator și o bobină poate produce oscilații electromagnetice libere, numindu-se circuit oscilant.
Oscilaţiile tensiunii şi curentului se produc fără acţiunea vreunei surse de energie din exterior, ci numai datorită excitaţiei iniţiale, ca urmare a încărcării condensatorului. Oscilaţiile de acest fel se numesc oscilaţii electromagnetice libere.
În circuitul format dintr-un condensator și o bobină, cele două componente vor face schimb de energie între ele creând propria lor variație alternativă a tensiunii și a curentului.